05.02.2019 SPRÁVY

Návrh exekučnej amnestie od Sme rodina plénom opätovne neprešiel.

foto: Sme rodina

Návrh zákona o exekučnej amnestii z dielne hnutia Sme rodina v utorok opätovne neprešiel plénom parlamentu. Občanom tak neumožní, aby im po zaplatení dlhu boli odpustené úroky z omeškania a poplatky, a správca pohľadávky nebude môcť podať návrh na zastavenie exekúcie.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť podmienky na upustenie od vymáhania pohľadávok štátu voči občanom Slovenskej republiky, ktoré vznikli od 1. januára 1993 do 30. apríla 2019 pod podmienkou, že občan Slovenskej republiky uhradí svoj dlh voči správcovi pohľadávky do 30. júna 2019. Po zaplatení dlhu mu budú odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky podá návrh na zastavenie exekúcie," navrhovali predkladatelia.

Návrh zákona tiež stanovoval výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10.000 eur bez príslušenstva.



Poslanci poukázali na to, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebieha na Slovensku v súčasnosti približne 3,7 milióna exekúcií. Predložený zákon mohol podľa Sme rodina umožniť skupine približne 540.000 občanov splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.

"Exekútori môžu zrážať dlh aj z nemocenskej dávky, dôchodku a výživného. Podľa najnovších informácií zo Sociálnej poisťovne má viac ako 34.000 dôchodcov exekvovanú časť dôchodku," uzavrelo hnutie.

Ani v júni minulého roka návrh zákona o exekučnej amnestii poslanci hnutia nepresadili, plénum Národnej rady SR ho vtedy odmietlo.

Ministerstvo spravodlivosti však pripravuje svoju legislatívnu úpravu pre exekučnú amnestiu. Detaily by mali byť známe v priebehu niekoľkých dní. Správu preto budeme aktualizovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.