Nová kniha KUKUCZKA o najslávnejšom poľskom horolezcovi

Jerzy Kukuczka, známy ako "Jurek", bol slávny poľský horolezec, ktorý ako druhý človek (po Reinholdovi Messner) zdolal všetkých 14 osemtisícoviek. Trvalo mu to len osem rokov, čo dodnes nikto neprekonal. Väčšinu výstupov navyše uskutočnil bez umelého kyslíka, v zime alebo novými cestami, a preto býva mnohokrát považovaný za najlepšieho výškového horolezca 20. storočia. Zahynul 24. októbra 1989 pri výstupe na Lhoce južnou stenou, keď sa mu pretrhlo lano. O pár dní sa tak nedožil zmeny režimu. Práve fakt, že vtedajší komunistický režim v Poľsku pre neho bol veľkou brzdou, robí jeho činy ešte výnimočnejšie.

Biografia ale nehovorí len o Kukuczkovi

Popisuje tiež, s akými dnes nepredstaviteľnými ťažkosťami sa vtedy horolezci stretávali. Približuje počiatky poľského himálajismu v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch, keď sa potrebné vybavenie vyrábalo na kolene (doma šité oblečenie, stavebná helma, zváračské okuliare - a bolo dostupné len tým, ktorí mali konexie), hovorí o pocite kamarátstva, z ktorého vplyvom doby vznikla rivalita , o tom, ako sa vôbec horolezci vtedy živili, ako sa vyrovnávali so stratami kamarátov pri nehodách či aké ťažké bolo v čase politického vrenia vycestovať do novozélandských alebo aljašských hôr.

Vychádza 9. 1. 2019, EAN: 9788075654168 pevná väzba s prebalom, 352 strán Originálny názov: Kukuczka Preložil: Barbora Kolouchová Ukážka: https://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/kukuczka Vychádza aj ako e-kniha.

kukuczka