Komentáre a názory 04. február 2019

Kuciakovo sledovanie robí z Gašpara toxickú postavu

Fero Múčka
Fero Múčka
Preradenie Tibora Gašpara do zoznamu zombíkov, od ktorých treba dať ruky preč, urýchli eróziu jeho vzťahov, ktoré mali byť zárukou jeho beztrestnosti.
Preradenie Tibora Gašpara do zoznamu zombíkov, od ktorých treba dať ruky preč, urýchli eróziu jeho vzťahov, ktoré mali byť zárukou jeho beztrestnosti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Kuciakovo sledovanie robí z Gašpara toxickú postavu
Fotky zo sledovania Jána Kuciaka. Foto – RAI

Cez víkend vzbudila rozruch nová reportáž o vražde Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. Aj preto, že tentoraz nešlo o prácu slovenských či českých novinárov, ale talianskej štátnej televízie RAI, ktorá zverejnila aj citlivé fotografie.

Dva razy o sledovaní

Talianska novinárka Maria Grazia Mazzola v rámci dokumentu ukázala fotky, ktoré pochádzajú z vyšetrovacieho spisu. Ide o fotky z denného života Jána Kuciaka, mali slúžiť ako podklad pre skupinu, ktorá ho zavraždila. Zrejme sú súčasťou materiálu, ktorý polícii odovzdal Peter Tóth na jeseň minulého roku po tom, ako polícia v septembri v Kolárove zatkla a obvinila štyroch podozrivých. 

Tóth podľa zverejnených informácií sledoval, resp. organizoval sledovanie novinárov na žiadosť Mariána Kočnera, spolupracovať pri tom mal s niekdajším agentom tajnej polície, ale aj Norbertom Bödörom, synom majiteľa bezpečnostnej agentúry Bonul.

Podľa slov talianskej novinárky siahajú motívy vraždy nad úroveň záujmov jednej osoby, teda Mariána Kočnera. Poukazuje aj na finančné operácie, ktoré robil Kočner z Malty na Slovensko. O vražde sa podľa nej rozhodlo na najvyšších úrovniach slovenskej politiky.

„Som si istá, že za oboma vraždami (vraždou na Slovensku, ako aj vraždou novinárky na Malte) stoja rovnaké kruhy bielych finančných golierov,“  tvrdí talianska novinárka na svojom facebookovom profile.

Z jej krátkej reportáže však nie je zrejmé, o čo svoje tvrdenia opiera, hoci tvrdí, že si je nimi istá.

Minulý týždeň ale odznelo aj ďalšie tvrdenie, ktoré môže mať reálny vplyv na celú kauzu. Ide o správu o písomnom svedectve vysokopostaveného policajta, ktorý tvrdí, že bol svojím nadriadeným donútený vypracovať záznam o Jánovi Kuciakovi zo zdrojov, ktoré má k dispozícii len polícia. 

Tento operatívny akt mal spraviť riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov. Ten tvrdí, že novinára lustroval „na príkaz nadriadeného“. Malo sa to stať na jeseň minulého roka, krátko po tom, ako prebehol rozhovor medzi J. Kuciakom a Mariánom Kočnerom o tom, že na neho a jeho rodinu bude Kočner zháňať špinu.

Spomínaným nadriadeným mal byť vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, podľa Vorobjova mal o to žiadať on osobne. Tibor Gašpar to odmieta. Ministerka vnútra Denisa Saková včera potvrdila existenciu tejto písomnej výpovede Pavla Vorobjovova s tým, že podľa nej je to zatiaľ slovo proti slovu.

Preč od Gašpara

Pavol Vorobjov, Gašparov dlhoročný známy a sused, svoju výpoveď urobil v rámci vyšetrovania, keď sa zistilo, že Kuciak bol prehľadávaný v policajných databázach. Informácie mali skončiť práve u Norberta Bödöra. Mali byť – spolu s financiami – jeho vkladom do sledovania novinárov.


Oficiálne potvrdenie tohto znenia, prípadne jeho ďalšie doplnenie bude znamenať, že neplatí najjednoduchší scenár udalostí, podľa ktorého Marián Kočner zorganizoval celú vec sám, bez spolupráce so štátnou mocou.

Súčinnosť policajného prezidenta pri zháňaní informácií, o ktorej svedčí riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mala pre objednávateľa dvojaký význam. Okrem dodaní samotných informácií to bolo aj skutkové potvrdenie, že aj v tejto veci sú si partnermi a budú sa môcť v budúcnosti o seba oprieť, ak by bolo treba.

Ak bola doteraz najväčšia výhrada voči Tiborovi Gašparovi to, že polícia nedokázala zabrániť udalostiam, ktoré sa stali pred rokom, tak teraz sa situácia začína meniť. Pre Gašpara aj pre ľudí, ktorí pre neho robili.

Tibor Gašpar, ktorý už dnes na nich nemá vplyv, sa stáva toxickým. Po Vorobjovovi si to začnú uvedomovať aj ostatní, od ktorých žiadal nejaké služby podobného charakteru v tomto prípade, ale aj v iných. Napríklad o finančných schémach Smeru, o ktorých pred necelým rokom hovoril prokurátor Vasiľ Špirko.

Preradenie Tibora Gašpara do zoznamu zombíkov, od ktorých treba dať ruky preč, lebo vás nakazia, urýchli eróziu jeho vzťahov, ktoré mali byť zárukou jeho beztrestnosti.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia