Ilustrace

Zuzana Bartová

Designérka a ilustrátorka Zuzana Bártová pochází ze slovenských Topoľčian, kde do nynějška působí i žije. Svoje práce prezentuje pod hlavičkou Wildflower a na první pohled je z nich patrné, že má Zuzana ráda hravost, originalitu a jednoduchost.

Vždy rob všetko najlepšie ako vieš.

Jak jsi se dostala k ilustracím?

K ilustráciám som sa dostala postupom času. Od malička som stále kreslila a maľovala. Rodičia ma prihlásili na výtvarný krúžok. Po základke som išla na Školu úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, na odbor propagačné výtvarníctvo. Tam som sa naučila veľa nových vecí a prvýkrát som sa tam stretla s grafickým dizajnom, ktorý ma po škole začal baviť ešte viac a neskôr ma to priviedlo aj k ilustrovaniu a v tom som sa našla.

Jedna z posledních věcí, na které jsi pracovala je kniha „Mica — dobrodružstvá mačiek z Liptovského Hrádku“. Přiblížíš nám tuto knihu a tvoji roli na této zakázce?

Je to knižka pre deti, ktorú vydalo vydavateľstvo Zum Zum. Autorom je Johny Salónka. Obsahuje 25 príbehov, ktoré sa skutočne stali mačkám v mestečku Liptovský Hrádok. Mojou úlohou ju bolo graficky spracovať a ilustrovať. Aby som sa pri ilustráciách priblížila k reálnej podobe mačiek a postáv, ktoré v príbehoch vystupujú, vychádzala som z fotografií, ktoré som mala k dispozícií od autora. V knižke sú použité fonty od slovenského dizajnéra písma Ondreja Jóbu. Z tohto projektu sa veľmi teším, pretože som spoznala skvelých ľudí a bola to moja prvá skúsenosť s ilustrovaním detskej knižky.

Používáš nějakou speciální techniku při tvorbě?

Myslím, že ani nie, ale sem tam skúšam experimentovať s novými technikami, ak sa to hodí.
Pri práci používam tablet, cez ktorý si nakreslím skicu a ďalej s ňou pracujem.
Nakoniec zvyknem dokresliť na ilustráciu jemnú štruktúru, ktorú používam skoro vždy.

Na čem aktuálně pracuješ?

Teraz zrovna pracujem na novom projekte Alino. Je to začínajúci startup. Celé to bude o psíkoch, o tom ako sa o nich správne starať atď… Oslovili ma s ponukou vytvoriť pre nich logo. Bola to pre mňa zaujímavá ponuka, pretože je to taká milá a hravá téma.

Vypíchneš ze svého portfolia 3 věci, na které jsi hrdá?

Vždy som rada, keď si s klientom rozumieme, sme na podobnej vlne a keď je s výsledkom spokojný on a samozrejme aj ja. Veľmi dobrú spoluprácu, pri ktorej vznikajú pekné veci, mám napríklad s Pískacími, Čítajme si spolu, Knižnicou pre mládež mesta Košice

Je ťažké vybrať, tak napríklad tieto tri:

Knižka Mica

Katalóg Konferencia (ne)obyčajných rodičov

Tento katalóg som vytvorila pre Konferenciu (ne)obyčajných rodičov, ktorá bola súčasťou festivalu Book Park v Košiciach. Je zároveň aj pracovným zošitom, do ktorého si ľudia mohli zapisovať svoje poznámky zo seminárov a prednášok.

Multižánrový festival Leto v Parku

K tomuto projektu ma oslovili Ogilvy Košice, ktorí vytvárali pre Leto v Parku kampaň. Mojou úlohou bolo vytvoriť pre tento festival vizuál. Keďže je pre široké spektrum ľudí vznikli tri rôzne vizuály: Stretnite sa v parku, Zabavte sa v parku a Oddýchnite si v parku, ktoré mali oslovovať tri rozličné vekové kategórie.

Kreslíš raději na papír nebo přímo do počítače?

Zvykla som si kresliť priamo do počítača, ale sem tam je fajn si skicovať aj na papier, keď ma čosi napadne a nemám zapnutý počítač alebo nie som pri ňom, tak sa hodí aj ceruzka a papier.

Jaké vybavení používáš k práci?

Wacom tablet a iMac.

Jak vypadá tvůj pracovní stůl?

Máš nějaký způsob, jak si organizuješ den?

Snažím sa plánovať si povinnosti dopredu. Aby som vedela čo ma čaká. Najlepšie je si v nedeľu večer približne rozplánovať celý týždeň alebo aspoň pár dní dopredu. Používam na to kalendár v mobile alebo na počítači, no väčšinou skončím aj tak pri obyčajných papieroch, ktoré mi ležia na pracovnom stole.

Jakou hudbu posloucháš při práci?

Keď sa potrebujem na prácu viacej sústrediť púšťam si kľudnú hudbu alebo mám rada aj úplne ticho. Ale niekedy pri kreslení nepotrebujem moc premýšľať, vtedy si pustím hudbu, podľa nálady. Je toho veľa, čo rada počúvam, napríklad Joy Division, Pink Floyd, David Bovie, Pulp, Mazzy Star a milujem hudbu z 50tych a 60tych rokov.

Kdo je tvým vzorem, případně koho práce sleduješ?

Asi nemám výhradne niekoho, kto je mojím vzorom. Mám rada ľudí, ktorí rozvíjajú to, čo ich baví. Uznávam prácu dizajnéra písma Ondreja Jóba. Páčia sa mi ilustrácie od Daniely Olejníkovej, Alici Raticovej, Simony Čechovej a mohla by som ich vymenovať určite viac. Dnes prichádza na svet veľa krásnych knižiek. Sledujem tiež aj zahraničných ilustrátorov, napríklad Susie Hammer, ktorá tvorí krásne pestrofarebné ilustrácie. Samozrejme sledujem aj dizajnérov, napríklad Mikinu Dimunovú.

Kde o tobě nebo tvojí práci najdeme další info?

Díky za rozhovor

Zdroj a foto: wildflower.sk