Máš rada krásne miesta? Zisti, čím je zaujímavý Český Krumlov!

Máš rada krásne miesta? Zisti, čím je zaujímavý Český Krumlov!

Nielen Slovensko, ale aj susedné Česko ukrýva množstvo krásnych a čarovných miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť. Jedným z nich je i Český Krumlov, ktorý leží v Juhočeskom kraji. Nejde o veľké mesto, no môže sa pýšiť tým, že jeho časť je zapísaná v UNESCO. V nasledujúcom článku spolu s nami objavíte všetky krásy a zákutia tohto miesta. Povieme vám, čím je zaujímavý Český Krumlov a prečo jeho návštevu neoľutujete.

Čo vieme o Českom Krumlove?

Český Krumlov je okresné mesto Juhočeského kraja, s počtom obyvateľov okolo 14 000. Mesto leží pod hrebeňom Blanského lesa a preteká ním rieka Vltava. Od hlavného mesta Českej republiky je vzdialené niečo cez 170 kilometrov. Prvá zmienka o tomto meste pochádza ešte z roku 1253. Český Krumlov bol kedysi sídlom významných a mocných českých rodov a to napríklad Vítkovcov, Rožmberkov či Schwarzenbergov. Práve mnohé zo známych rodov sa podieľali na výstavbe mesta a zabezpečovali jeho rozkvet.

Stredoveké centrum Českého Krumlova bolo v roku 1963 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a od roku 1992 je dokonca zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. V súčasnej dobe je toto mesto historickým a kultúrnym centrom južných Čiech a obľúbeným turistickým miestom krajiny. Charakteristické je veľkým množstvom historických pamiatok, múzeí aj galérií. Taktiež hosťuje celý rad rozličných festivalov či regionálnych akcií. Koná sa tu napríklad Mezinárodní hudební festival Český Krumlov alebo Slavnosti pětilisté růže.

Pozri aj: Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie

Hrad a zámok Český Krumlov

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: autorka článku

Zámocký komplex len tak neprehliadnete

Dominantou mesta je Štátny hrad a zámok Český Krumlov. Táto jedinečná architektonická pamiatka je po Pražskom hrade svojou rozlohou najväčším hradným a zámockým komplexom v Česku. Zároveň ide o jednu z najvýznamnejších pamiatok v stredoeurópskej oblasti. Jej história siaha do 14. storočia, pričom stavebný vývoj prebiehal až do 19. storočia.

Hradný a zámocký komplex sa týči na skalnatom návrší, ktoré z južnej strany obteká rieka Vltava. Je tvorený vyše štyridsiatimi budovami, ktoré sú sústredené okolo niekoľkých zámockých nádvorí.

zámocký komplex v Českom Krumlove

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: autorka článku

V okolí sa tiež nachádzajú hektáre dychberúcich zámockých záhrad, v ktorých sa môžete nerušene poprechádzať. Najpôvodnejšou časťou tejto pamiatky je dolný hrad. Pravdepodobne najznámejšou stavbou tohto komplexu je však zámocká veža, ktorá je akýmsi symbolom Krumlova. Ak zdoláte niečo cez 160 schodov, užijete si z nej nezabudnuteľný výhľad na celé mesto a jeho okolie.

Charakteristickou črtou areálu je aj plášťový most, zdobený barokovými sochami, ktorý spája zámocké interiéry s barokovým divadlom a zámockou záhradou. Tvorený je tromi poschodiami oblúkov s piliermi.  V súčasnej dobe je pre návštevníkov sprístupnených niekoľko prehliadkových trás. Okrem spomínanej veže tiež môžete navštíviť barokové divadlo či niekoľko expozícií.

Odporúčame: Osvoj si týchto 9 tipov, ako si udržať sviežu pamäť a máš vyhraté!

námestie Svornosti v Českom Krumlove

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: autorka článku

Námestie je malé, no o to čarovnejšie

Srdcom Českého Krumlova je námestie Svornosti, ktoré je od doby založenia takmer nezmenené. Má typický štvorcový pôdorys. Na námestí, ale aj v celom systéme priľahlých ulíc, ktoré tvoria historickú časť mesta, sa nachádza veľký počet zachovalých mestských domov. Tie boli postavené v gotickom, renesančnom i barokovom štýle. Dominantou námestia Svornosti je morový stĺp so sochou Panny Márie Immaculaty a ôsmimi svätcami, ktorí predstavujú patrónov mesta a ochrancov pred morom.

Toto súsošie pochádza zo začiatku 18. storočia. V roku 1843 bola k stĺpu pristavená aj kamenná fontána. Okrem toho je súčasťou námestia i renesančná budova radnice so širokým priečelím zo 16. storočia. Taktiež si tu môžete posedieť a oddýchnuť v mnohých kaviarňach či reštauráciách. Zopár metrov od námestia sa nachádza Kostol sv. Víta, ktorý vás dostane krásne zdobeným interiérom. Táto gotická trojloďová stavba pochádza z rokov 1407 až 1439. V roku 1995 bola vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.  

Odporúčame: Najlepšie byliny na tráviace ťažkosti! Ktorá najbližšie pomôže tebe?

Múzeum Fotoateliér Seidel

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: autorka článku

Návštevu fotoateliéru neoľutujete

Pri návšteve Českého Krumlova by ste nemali vynechať ani prehliadku Múzea Fotoateliér Seidel, ktoré sa nachádza na skok od spomínaného námestia. Otvorené bolo v roku 2008 na pamiatku známych fotografov Jozefa a Františka Seidlových, ktorí počas svojho života vytvorili skutočne jedinečnú zbierku fotografií juhovýchodnej časti Šumavy. Toto ich celoživotné dielo názorne dokumentuje mestá, krajinu a každodenný život miestnych obyvateľov v 1. polovici 20. storočia. Priestory bývalého fotoateliéru a tiež domu Jozefa Seidla boli veľmi citlivo zrekonštruované s ohľadom na ich autenticitu.

V súčasnej dobe sú interiéry budovy zariadené tak, ako aj v dobe, kedy tu žila a pracovala fotografova rodina. Súčasťou expozície je množstvo dobových fotografií, sklenených negatívov, fotopohľadníc, ale aj časť zachovalého technického vybavenia fotoateliéru, vrátane funkčných fotoaparátov či zväčšovacích prístrojov. Zbierka je obohatená o Seidlove osobné denníky, knihy zákazníkov či dokonca pôvodné zariadenie domu. Prehliadku si môžete vychutnať so sprievodcom alebo samostatne s vypožičaným audiosprievodcom.

múzeá v Českom Krumlove

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: autorka článku

Mesto je plné netradičných múzeí

V prípade, že sa dostatočne nasýtite historických pamiatok Českého Krumlova, môžete preskúmať mnohé zaujímavé múzeá. V meste sídli napríklad 3D múzeum. V ňom nájdete veľké obrazy s trojrozmernými efektmi, pri ktorých si budete môcť spraviť originálnu fotku z dovolenky. Skutočne jedinečné je Múzeum vltavínov. Návštevníkom predstavuje unikátne drahokamy, ktoré vznikli dopadom meteoritu na Zem. Múzeum je interaktívne a okrem nádherných exponátov ponúka zaujímavosti z astronómie aj geológie.

Neďaleko zámockého komplexu sa nachádzajú i kláštory, v ktorých sú pre návštevníkov pripravené mnohé expozície a výstavy. V miestnom pivovare taktiež môžete nahliadnuť do zákulisia výroby piva. Súčasťou prehliadky je dokonca i degustácia tohto obľúbeného nápoja. V prípade, že si chcete oddýchnuť od rušnejších ulíc tohto historického mestečka, neváhajte navštíviť záhradu Kúzelné bylinky. Na tomto mieste nájdete množstvo flóry, stanovištia pre motýle aj obchodík, v ktorom si môžete zakúpiť bylinné prípravky.   

Pozri aj: Chudnutie a alkohol: Zlá alebo neškodná kombinácia? Zisti pravdu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Pavlína Vaksmundská 07.11.18 19:21

PV
karma
113.00

Úžasné a pekné mestečko Český Krumlov.. Už dávno sa tam chcem ísť pozrieť . Dúfam, že sa mi to čoskoro splní .. Hradné a zámocké komlexy, flora a fauna, múzeá , je toho veľa čo sa tam dá vidieť ..Teším sa veeeeeľmi ;-)

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 09:54

KS
karma
133.00

V Čechách je veľmi veľa pekných historických miest rovnako ako aj na Slovensku :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní