Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chia semienka a deti

rss

Chia semienka (semienka šalvie hispánskej) sa v súčasnosti zaraďujú medzi trendy populárnych zdravých potravín. Pokiaľ patríte medzi ich milovníkov a máte doma deti, iste vám už napadlo, či ich môžu konzumovať aj oni. Sú chia semienka pre deti nebezpečné, škodlivé alebo im môžete urobiť v jedálničku malých detí miesto?

Môžu deti jesť chia?

Odpoveď na túto otázku je: áno, deti môžu jesť chia. Chia semienka by však mali byť zamiešané v strave, či nápojoch. Odporúča sa nechať ich napučať aspoň 10-30 minút vo vode, ovocnej šťave, či jogurte. Takto chia semienka napučia až na 12-násobok svojej veľkosti a premenia sa na gél. Potom ich môžete pridať do akéhokoľvek jedla od cereálií, cez wafle, palacinky, cestoviny, či zmrzlinu.

Sú chia pre deti prospešné?

Chia semienka neobsahujú lepok, ani sa neradia medzi významné alergény, tým sú z hľadiska detskej výživy do istej miery prospešné. Chia taktiež disponujú vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, vápnika, bielkovín, antioxidantov, vitamínov a minerálov, ako je železo, zinok, horčík a fosfor. Jediným problémom pre deti je veľké množstvo vlákniny a energie. Vláknina môže totiž spôsobiť tráviace problémy a neutíchajúci prúd energie z chia semienok môže zase zaskočiť rodičov. 

Koľko chia semienok môžu deti za deň zjesť?

Malé deti by nemali prekročiť dávku 1-2 čajové lyžičky chia semienok denne. Tie by mali byť rozdelené v jednom alebo viacerých jedlách. Toto množstvo môžete po nejakom čase zvýšiť. Avšak predtým, ako chia zaradíte do pravidelnej  stravy malých detí, mali by ste sa, samozrejme, poradiť s detským lekárom o ich vhodnosti.

Ako chia semienka zaradiť do jedálnička?

Trochu chia gélu môžete pridať do hotovej nátierky, kaše, polievky, domácej detskej výživy, nastrúhaných jabĺk. Chia gél sa hodí aj do ovocných koktejlov, kde ho môžete pokojne aj vmixovať pre jemnejšiu konzistenciu. Chia semienka (aj v mletom stave) možno pridať aj do fašírky, či domáceho, sladkého aj slaného, pečiva. Chia semienka nepokazia ani žiadnu omáčku, práve naopak v paradajkovej chutia priam výborne.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz