Nízkoenergetické rodinné domy

Tagy:  Nízkoenergetické rodinné domy, septiky, energie

Nízkoenergetické rodinné domy

Dnešná doba dáva zelenú akýmkoľvek nízkoenergetickým stavbám. Je veľmi dôležité byť súčasťou prírody a správať sa k nej ako najlepšie dokážeme. V prvom rade myslite na úsporu energie. Poradíme vám, ako na to.

Projekty bývania

Krokom číslo jedna sú stavebné projekty domov. Môžete si vybrať akýkoľvek dom, po ktorom len vaše srdce prahne. Či už celodrevený, s dvoj garážou, viacposchodový, bungalow, dom s bazénom a pod. Záleží naozaj len na vašom želaní a vašich finančných možnostiach. Či už hľadáte nové bývanie, alebo len hľadáte informácie o tom, ako efektívne bývať, čítajte ďalej. Spôsobov bývanie existuje celý rad.

Nízkoenergetické stavby

Dnešná doba ponúka tzv. pasívne domy a nízkoenergetické domy, ktoré sú najobľúbenejším typom moderného bývania. Ide o vysoko komfortné bývanie a navyše sa vyznačujú nízkou spotrebou energie pre vykurovanie, až 80% nákladov. Medzi ďalšie výhody patrí prísun čerstvého vzduchu a udržiavanie priaznivej klímy vo vnútri domu, spotreba tepla na vykurovanie. Cenovo sa vyrovnajú nákladom na stavbu klasickej novostavby. Ale do budúcna vám peniaze ušetria.
Projekty nízkoenergetických rodinných domov ponúka jednoduché aj zložitejšie stavby. Niektoré projekty môžu byť pomerne zdĺhavé. Premyslieť musíte skrátka úplne všetko, od dizajnu po materiál, ktorý použijete.
Presklené domy je vhodné orientovať na juh, tzv. slnečnú stranu, kde maximálne využijete slnečné lúče.
Pokiaľ si z typových projektov nevyberiete, skúsení architekti vám pomôžu aj s individuálnymi projektami. Na základe vašich požiadaviek vám pomôžu vytvoriť štúdiu domu, ktorú vám vopred dajú na kontrolu a schválenie a následne vykonajú konečnú finálnu vizualizáciu.

Kvalitné domy

Dnešné energeticky úsporné domy sú plné technológií, ktoré je potrebné správne využívať. Jedná sa o špičkové riešenia bývania, napr. zatienenie veľkých presklených plôch, vhodný zdroj vykurovania, kvalitný septik, zdroj svetla, tepla a vzduchu a pod.
Nezáleží na tom, koľko tehál, okien, alebo dverí do domu nakúpite, ale hlavne o to, aby stavba vo výsledku čo najviac zodpovedala definícii nízkoenergetického či pasívneho štandardu.

Vzdušné okná

Už ste počuli o oknách, ktoré môžu „dýchať“? Ide o moderné riešenie umožňujúce riadenú výmenu vzduchu v dome. Ak nechcete plytvať zbytočne energiami, vyskúšajte systém vetrania so spätným získavaním tepla, ktorý pracuje na princípe rekuperačnej výmeny tepla.

Článok Nízkoenergetické rodinné domy bol publikovaný 25. ledna 2019 v 23.30 v rubrike PR články. Autorom článku je Eva Gomelská. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...