VIDEO - zachránená plamienka driemavá už lieta na slobode

VIDEO - zachránená plamienka driemavá už lieta na slobode

 

Po niekedy bežnej plamienke driemavej dnes môžeme vyhlasovať pátranie. Kedysi početná sova sa vyskytovala takmer na každom družstve či v kostole. Za posledné roky bol na Slovensku potvrdený iba jeden prípad hniezdenia. O to väčší význam má záchrana každého jedinca. A práve tento týždeň v pondelok sa podarilo vypustiť na slobodu zachránenú plamienku.

 

„17. januára 2019 našli obyvatelia obce Dvory nad Žitavou v jednom rodinnom dome vyčerpanú plamienku driemavú. Zobrali ju na veterinárnu ambulanciu, kde už lekár kontaktoval Jozefa Lengyela zo Štátnej ochrany prírody SR. Sova v tom čase reagovala na človeka minimálne a vyzeralo to tak, že sa dožije už len pár hodín. Následne bola prevezená ku mne, ako prvú pomoc dostala vodu s cukrom. Pomaly som ju začal prikrmovať kuracím mäsom. Cennými radami ohľadom prvej pomoci a starostlivosti o zranených jedincov nám pomohol Dr. Ján Jamriška zo záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Borinke,“ hovorí Zsolt Riflik z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

„Už v prvý večer ulovila plamienka myši, postupne sa dostávala do kondície. 21. januára som ju preniesol na Stredisko environmentálnej výchovy (SEV) Dropie na povalu a za pomoci Kataríny Vajlíkovej sme ju vypustili. Odtiaľto môže kedykoľvek odletieť. Svoju neuveriteľnú životaschopnosť prejavila veľmi rýchlo – okamžite zaletela do najtmavšieho rohu. Na svoj „rekondičný“ pobyt dostala aj 10 myší, aby ich mohla chytať. Podľa ornitologického krúžku na nohe sa zistilo, že táto plamienka dostala už druhú šancu – prvýkrát ju našli vyčerpanú v centre Budapešti, po zotavení na veterinárnej stanici v budapeštianskej ZOO ju vypustili. Pokiaľ sa zachránená sova rozhodne zostať, má už nachystaný aj nový domov – môže si vybrať jednu zo špeciálne pripravených búdok pre tento druh. Práve v SEV Dropie sme už v minulosti vypustili niekoľko plamienok. Povalu a jej okolie navštevujú iné plamienky, čo vieme podľa striekancov a vývržkov (zvyškov nestrávenej potravy),“ dopĺňa Riflik.

 

„Osud plamienky driemavej je ukážkovým príkladom toho, ako môže bežný živočích rýchlo zmiznúť. Tak ako nenápadne a potichu loví, tak sa potajomky vytratila aj z našej krajiny. Ešte pred 50-timi rokmi sa vyskytovala takmer na každom družstve, či kostole v našich obciach. Na Slovensku sa však už niekoľko rokov nepotvrdil exaktný prípad hniezdenia. V roku 2017 sme písali o jedinom prípade hniezdenia v búdke v okrese Nové Zámky, plamienky tu úspešne vyviedli 6 mláďat. V roku 2018 však táto a podobne aj 60 ďalších búdok či historických hniezdisk ostali prázdne. Nádejou ostáva reštitučný program, ktorý vykonáva Štátna ochrana prírody SR v spolupráci so SEV Dropie. Tu bolo v minulom roku vypustených viac ako 20 plamienok. Šanca na návrat do pôvodnej krajiny je o niečo vyššia. Plamienky sa aj niekoľko týždňov po vypustení stále pohybovali v okolí a po nociach počuť ich nezameniteľný škrekot,“ vysvetľuje Slobodník.

 

„Sovy, ale tiež iné vtáky sa pri love často dostanú do kolízie s autom. Plamienky nie sú výnimkou. Vodiči zareagujú na živočíchy neskoro a nedokážu sa im už vyhnúť, výsledkom bývajú nezriedka aj smrteľné zranenia. Sovy, ktoré začínajú loviť za súmraku, sú často oslepené svetlami automobilov a nevedia tak rýchlo vzlietnuť. Najmä súčasné klimatické podmienky a snehová pokrývka ich priťahujú k okrajom ciest, kde sa často stávajú obeťami. Aj preto treba zvýšiť pozornosť počas jazdy,“ uzatvára Slobodník.

 

Doplňujúce informácie:
• Pokles populácie plamienok nám potvrdili aj samotní poľnohospodári, pomôcť jej má aj umiestňovanie špeciálnych búdok. Plamienka si vlastné hniezdo nestavia, na hniezdenie využíva rôzne výklenky v tmavých častiach hospodárskych budov a kostolných veží.
• Pri záchrane plamienky si veľmi ceníme vzájomnú spoluprácu s poľnohospodármi. Sprístupňujú nám priestory v hospodárskych budovách, do ktorých umiestňujeme búdky – „plamienkovníky“. Vletový otvor je ošetrený plechovým límcom, ktorý zabraňuje vniknutiu predátorov, najmä kún, do vnútra búdky. Tí predstavujú pre mláďatá v prvých dňoch najväčšie nebezpečenstvo. Búdky sme umiestnili vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s. prostredníctvom programu 3DodZSE (Dávame Domov Dravcom).
• Tak ako iné sovy, je aj plamienka driemavá nesmierne užitočná. Farmárom sa odvďačí reguláciou hlodavcov.
• V minulosti bola prenasledovaná kvôli poverám. Ľudia verili, že plamienka pribitá na dverách ochráni ich hospodárske budovy pred zásahom blesku.
• Hlasy plamienky driemavej nájdete pod mapou v stĺpci Common name tu.
• Plamienka driemavá má vynikajúci sluch, vďaka ktorému dokáže uloviť korisť aj v úplnej tme.

 

Zsolt Riflik rozpráva o záchrane plamienky:

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd