Polystyrén, vata a PUR pena: Aké sú trendy v zatepľovaní?

Jeseň je v plnom prúde a s ním aj vykurovacia sezóna. Mnohí z nás sa už teraz desí drahého účtu za vykurovanie a chystajú sa svoj domov dodatočne zaizolovať. Premýšľate, aký izolačný materiál zvoliť? Pripravili sme pre vás porovnanie najčastejšie používaných izolačných materiálov, polystyrénu, minerálnej vaty a polyuretánovej peny.

Precízne zaizolovaný domov sa oplatí nielen v zime, kedy tepelnými mostami neuniká teplo, ale aj v lete, kedy sa interiér neprehrieva. Investícia do vhodnej izolácie sa tak rozhodne oplatí kvôli zimnej úspore za vykurovanie aj letnej úspore za klimatizáciu.

 

Ako je to s najpoužívanejším polystyrénom?

Polystyrén láka nízkou obstarávacou cenou, nízkou hmotnosťou a odolnosťou proti vode. V prípade, že práve staviame dom, býva z hľadiska úspory najčastejšou voľbou a to najmä EPS70F a EPS100F, ktoré sa líšia iba objemovou hmotnosťou a odolnosťou proti poškodeniu a stlačeniu.

Medzi jeho najväčšie nevýhody patrí krátka životnosť. Vplyvom vysokých teplôt sa začína drobiť a postupom času ubudne natoľko, že prestáva izolovať. Veľkým problémom však je aj jeho ekologická záťaž. Keďže polystyrén je ťažko recyklovateľný plast, možno do budúcna počítať s jeho postupným nahradením ekologickejším materiálom.

 

Minerálna vata, potrava pre hlodavcov

Minerálna vata má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, tlmí zvuk, je nehorľavá a paropriepustná. Má ale celý rad nevýhod, má vysokú objemovú hmotnosť a chutí hlodavcom, ktorí ju radi hryzú a tvoria v nej chodbičky, v ktorých sa množia. Nevýhodou je tiež vysoká cena, ktorá v poslednej dobe veľa stúpa v súvislosti s vysokým dopytom a nedostatkom vaty.

Je PUR pena riešením?

Polyuretánová pena, známa tiež pod názvom Chytrá pena si v poslednej dobe získava stále viac priaznivcov. PUR pena sa vyrába priamo na mieste aplikácie v aplikačnej pištoli a po nanesení niekoľkonásobne naberá na objeme. Vďaka tomu je možné ju rovnomerne naniesť aj do horšie prístupných miest v tenkej vrstve, hlodavce si na nej nepochutnajú a okrem toho je jej dostatok.

Medzi jej nevýhody patrí to, že si ju nemôžete naniesť sami kvôli zachovaniu náročného technického postupu a je nutné si pozvať aplikátora. Vyššie náklady na izoláciu sa však vrátia do 3-5 rokov na tepelných úsporách. Polyuretánová pena má totiž životnosť až niekoľko desiatok rokov.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login