Minulý rok, 2018, sa niesol v znamení mačacích problémov. Robinov zdravotný stav bol ako na husienkovej dráhe, raz lepší , raz horší a sprevádzala ho nečistotnosť. Lola zasa dostala záhadnú vyrážku v okolí nosa, obočia, uší a na chvoste. Oba problémy sa nakoniec podarilo eliminovať. Robinove obličky sa „upokojili“ a krvné výsledky vrátili do normálu.  Nečistotnosť pominula tiež. Lole sa zase vyčistila koža, a na miesta po vyrážkach dorastajú zase jej tmavé chĺpky.

Lola a jej tvárička po liečbe atb

Rád by som napísal, že som sa veľmi radoval, ale nastal ďalší šok. Lole som nahmatal útvar medzi lopatkami. Ten rýchlo rástol až do veľkosti vlašského orecha a nakoniec stvrdol. Objavil sa tak záhadne, že som si to ani nestihol všimnúť. A to má Lola prezývku prísavník, lebo sa vždy prisaje na človeka a nechá sa hladkať. A naraz, veľký tvrdý útvar medzi lopatkami, hneď pod kožou.

Samozrejme ma zachvátila panika. Prvá diagnóza ktorá mi prebehla hlavou bola rakovina. Myslel som, že pôjde o post vakcinačný sarkóm. Miesto by tomu odpovedalo.

Pri skúmaní prstami som zistil, že je útvar ohraničený, tvrdý a zjavne nebol bolestivý. Lolinu som okamžite objednal do veterinárneho laboratória na cytologické vyšetrenie. Ráno sme mali termín a výsledky sa dostavili na druhý deň.

Rakovinové bujnenie sa našťastie nepotvrdilo. Ide o zhluk tukových buniek označovaný ako lipóm, nezhubný nádor. Pre jeho výskyt je typické podkožie a limitovaná pohyblivosť. V niektorých prípadoch rastie a môže aj stvrdnúť. Rizikové faktory sú obezita a starší vek.

Takže Lolinka ktorá má na brušku menšiu kapsu a 10 rokov, je v rizikovej skupine. Našťastie, nie je lipóm nutné vyoperovať, pokiaľ extrémne nerastie a nespôsobuje mačke problémy pri pohybe a podobne. Je nutné ho však sledovať a akékoľvek zmeny konzultovať s veterinárom.

Lolinka odpočíva na teplom kryte akváriaLolinka teda nie je v ohrození, ale je nutné ju pozorovať. Chĺpky jej na všetkých miesta zase dorastajú a lipóm sa zatiaľ nezväčšuje. Všetko sa teda nakoniec vyriešilo a nebolo treba hysterčiť ani sa prehnane strachovať. Mačky to všetko aj tak vycítia a potom sa naše pocity prenášajú na ne a to v liečebnom procese nikdy nepomôže , skôr naopak.

 

Podobné príspevky:

Lolinkina záhadná vyrážka

Lolinkina záhadná vyrážka – terapia

Robin má zase výsledky ako zdravý kocúr

Robin sa už nelieči homeopatikami

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..