Arcibiskup gratuloval pátrovi Akvinasovi k vzácnemu jubileu

DUNAJSKÁ LUŽNÁ/TRNAVA 21. januára 2019 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch navštívil v stredu 16. januára dominikánskeho kňaza a rehoľníka pátra Akvinasa Gaburu pri príležitosti jeho 104. narodenín, aby mu mohol medzi prvými zagratulovať k dožitiu sa vzácneho jubilea.

Páter Akvinas je už niekoľko rokov na odpočinku v komunite sestier dominikánok a v rodisku trnavského arcibiskupa v Dunajskej Lužnej, ktoré sa tu o neho starajú. Arcibiskup Ján Orosch odovzdal oslávencovi narodeninové dary, ako si aj spolu s ním zaspomínal na časy, keď mu ako mladý chlapec miništroval. Na záver stretnutia mu páter Akvinas udelil svoje kňazské požehnanie, ktoré arcibiskup pátrovi Akvinasovi opätoval svojím apoštolským požehnaním.
 
Juraj Gabura sa narodil 17. januára 1915 v Dolnom Kubíne. Po maturite v roku 1933 odišiel do Olomouca, stal sa dominikánom a dostal rehoľné meno Akvinas Mária. Za kňaza bol vysvätený v roku 1939. Barbarskú noc z 13. na 14. apríla 1950, keď komunistické zložky násilne obsadili kláštory a rehoľníkov internovali, prežil páter Akvinas vo vlaku z Košíc do Trenčína. Začal sa ukrývať na rôznych miestach na Orave. Koncom leta 1952 tajne vyspovedal troch členov Bielej légie, no dozvedela sa to Štátna bezpečnosť. Pátra Akvinasa chytili, bol kruto vypočúvaný a napokon odsúdený v monsterprocese, ktorý sa konal 22. novembra 1952 v Dolnom Kubíne. Za to, že vyspovedal členov Bielej légie, dostal doživotný trest ako vlastizradca. Väznený bol v Žiline, Ilave, Leopoldove a Valdiciach.
 
Po amnestii v roku 1960 odišiel do Bratislavy, kde začal pracovať ako robotník. Vo voľnom čase navštevoval rodiny, organizoval krúžky a založil skupinu terciárov. Tajne učil katechizmus a je považovaný za „apoštola Bratislavy“. Začal sa venovať aj výchove nových členov rehole. Aby mali z čoho študovať, robil preklady z filozofie, teológie či z latinčiny.
 
TO ABU informoval Ľubomír Urbančok
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup gratuloval pátrovi Akvinasovi k vzácnemu jubileu

Pri príležitosti jubilea 104. narodenín navštívil trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch pátra Akvinasa Gaburu OP. (Foto: Ľubomír Urbančok)

NOVINKY