M. Vallo: Bratislavu čakajú rozsiahle dopravné obmedzenia, preferovať treba MHD

NETKY.SK • 21 Január 2019, 16:03 • 2 min
M. Vallo: Bratislavu čakajú rozsiahle dopravné obmedzenia, preferovať treba MHD

BRATISLAVA – Bratislavu čakajú od polovice februára najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v histórii. Súvisieť budú s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 i rekonštrukciou časti ulice Mlynské nivy. V pondelok na to upozornil primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ktorý verejnosť vyzýva, aby najbližšie mesiace preferovala na presun verejnú dopravu.

slovakia

left justify in out

Mesto o tom ľudí požiada aj v informačnej kampani k dopravným obmedzeniam, ktorú onedlho spustí. Najväčšie dopravné obmedzenia budú súvisieť s prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a to pre výstavbu bratislavského obchvatu D4 a R7. Dopravu obmedzí aj výstavba podzemného kruhového objazdu v časti ulice Mlynské nivy.

 

"Uzávera ulice Mlynské nivy bude na dobu jeden rok. Prvého polroka pôjde o úplnú uzáveru ulice, druhý polrok bude táto ulica sprejazdnená pre MHD. Stavby v oblasti Prístavného mosta potrvajú dva roky s tým, že práce sú rozdelené do šiestich etáp a každá ďalšia etapa bude pre dopravu využívať aj stavby, ktoré sú postavené v predchádzajúcej etape," priblížil Vallo s tým, že dosah na dopravu sa pri ďalších uzáverách bude postupne znižovať.

 

Obmedzenia budú mať podľa mesta negatívny dosah na dopravu vo viacerých častiach Bratislavy. Zaťažená bude najmä mestská časť Ružinov a ulice Gagarinova, Landererova či Bajkalská ulica.

 

"Na Bajkalskej sa očakáva zvýšenie frekvencie premávky až o 200 percent, bude tam trikrát viac áut ako dnes. Postihnuté budú všetky dopravné radiály v Ružinove, Gagarinova, Trnavská, Vajnorská či Ružinovská. To, čo dnes zažívame ako najhoršiu dopravnú situáciu dvakrát denne, ráno a večer, očakávame, že bude počas celého dňa," upozorňuje starosta Ružinova Martin Chren.

 

Magistrát spolu s ďalšími dotknutými úradmi i políciou chce realizovať opatrenia na zmiernenie obmedzení. "Prioritu bude mať verejná doprava a MHD," upozorňuje Vallo.

 

img

Matúš Vallo. Zdroj: TASR

 

Na Gagarinovej ulici plánujú zriadiť dva BUS pruhy, ktoré okrem MHD budú využívať aj prímestské autobusy. V oblasti Mlynských nív bude pre MHD zriadená obchádzková trasa cez Páričkovu ulicu.

 

Magistrát chce zväčšiť o ďalších 100 miest kapacitu záchytného parkoviska pri cintoríne vo Vrakuni a zriadiť záchytné parkovisko na Baltskej ulici. Spolu by mali mať vyše 550 parkovacích miest a budú blízko zastávok MHD. Zo smeru Mosta pri Bratislave plánuje zriadiť mesto záchytné parkovisko pri železničnej zastávke Vrakuňa. Mesto zároveň hľadá ďalšie miesta, kde by mohlo záchytné parkoviská vybudovať.

 

Na križovatke Uzbecká-Vrakunská nainštalujú inteligentné semafory, ktoré budú prednostne púšťať MHD. Na niektorých križovatkách chce mesto umiestniť aj krátke BUS pruhy. "O niekoľko dní začneme prostredníctvom kampane intenzívne informovať verejnosť," sľubuje Vallo.

 

Na dopravné obmedzenia v Bratislave sa pripravuje aj polícia. Počas trvania obmedzení bude dopravu sledovať z vrtuľníka i z kamerových systémov na križovatkách a operatívne situáciu riešiť. Na najkritickejších miestach budú prítomné aj policajné hliadky. Bratislave prídu pomôcť zvládnuť kritickú situáciu na cestách aj policajti z Prešova, Košíc, Banskej Bystrice i zo Žiliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona