Dobré noviny
Choď spať, volal lesník na medveďa, ktorý poslúchol. Milý rozhovor sa stal absolútnym hitom
Dominika Dobrocká
Dominika Dobrocká

Choď spať, volal lesník na medveďa, ktorý poslúchol. Milý rozhovor sa stal absolútnym hitom

— Foto: Repro foto Tv Markíza

Je to až neuveriteľné, no je to skutočnosť. Lesník sa prihovoril medveďovi.

BESKYDY 21. januára - Zvieratá vedia občas poriadne prekvapiť. Stretnúť napríklad v lese medveďa, nie je určite nič príjemné. Video, ktoré vzniklo na poľskej strane Beskyd, sa pravdepodobne preto stalo obrovským hitom. Lesník, ktorý totiž mal toto šťastie, nespanikáril a jeho spôsob komunikácie s týmto tvorom je úsmevné. On totiž medveďa niekoľkokrát vyzval, aby sa vrátil späť do svojho brlhu a uložil sa k spánku. Predsa len je stále zima, vonku je sneh a medvede nemajú čo behať po lesoch.

„Prečo nespíš? Čo? Vráť sa spať. Rýchlo!“ prihováral sa lesník. Na reakciu nemusel pridlho čakať. Obávané zviera ho totiž vypočulo, otočilo sa a odkráčalo. Vyzeralo to tak, ako keby mu mláďa medveďa rozumelo. Muž sa však nevzdával a aj napriek tomu, že zviera kráčalo od neho, ešte na neho štyrikrát zavolal menom. Keď na poslednýkrát skúsil meno „Leszek“, medveď sa otočil a postavil sa na dve nohy.

Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka, si lesník vybral najvhodnejší spôsob komunikácie. „Pokojným hlasom upozorňuje na seba, že on je tu a vlastne to zviera, nemá chuť sa kontaktovať a odchádza,“ vysvetlil pre televíziu Markíza Majko. Podľa neho je vraj úplne bežné, že sa medvede v zime prebudia a presúvajú. Pre tých, ktorí stále polemizujú nad otázkou, či medvede primárne napadajú ľudí, má riaditeľ Správy Tatranského národného parku, jasnú odpoveď. „V podstate oni chcú len niekde tu s nami nájsť svoje miesto a nemajú ambíciu nás ohrozovať a napádať,“ vysvetlil Majko, čo potvrdil aj zoológ. Viac sa dozviete v reportáži televízie Makríza.

Už ste čítali?