Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Horskí záchranári sa v sobotu nezastavili. V Nízkych Tatrách zasahovali 20-krát
Zdielať na

Horskí záchranári sa v sobotu nezastavili. V Nízkych Tatrách zasahovali 20-krát

NÍZKE TATRY / Horskí záchranári sa v piatok na severnej, ako aj južnej strane Chopka, poriadne zapotili. Na pomoc išli zraneným lyžiarom či turistom 20-krát.

Išlo prevažne o poranenia horných a dolných končatín. Vážny úraz utrpelo 13-ročné slovenské dievča, ktoré si nárazom na umelú prekážku spôsobilo zlomeninu stehennej kosti. Záchranári ju na saniach transportovali na heliport, kde ju vyzdvihol vrtuľník a previezol do detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. 

Krátko nato bol nahlásený úraz freeridera v Lukovom kotli, ktorý utrpel následkom pádu zlomeninu predkolenia. Záchranári sa dostali do kotla za pomoci lyží a nohu mu zafixovali. Aj v tomto prípade na pomoc lete záchranársky vrtuľník. "Pacienta evakuovali z terénu za pomoci navijaku a po medzipristátí na Bielej Púti bol letecky transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši," informujú záchranári na svojej stránke. 

Pri pomoci lyžiarovi, ktorý si pri páde zranil rameno, dostali záchranári hneď dve volania o pomoc. "V prvom prípade sa jednalo o úraz freeridera poľskej národnosti, ktorý pri páde v Školskom žľabe v Lukovom kotli utrpel poranenie dolnej končatiny v oblasti kolena," opisuje horská záchranná služba s tým, že žiadosť o vrtuľník im zamietli a tak sa k zranenému museli dostať na lyžiach. 

V tom istom čase prebiehala druhá záchranná akcia na južnej strane Chopka. Pomoc potreboval zablúdený lyžiar, ktorý sa stratil v oblasti Vajskovskej doliny. "Pátraciu akciu komplikovali prichádzajúca tma a neúplnosť informácií ohľadom bližšej polohy. Jedna skupina záchranárov smerovala do doliny z hora na lyžiach a druhá zo spodnej strany doliny." Lyžiar bol, našťastie, bez zranení, iba miestne podchladený. Obe záchranné akcie boli ukončené vo večerných hodinách.

Pozrite si reportáž o jazdení na lyžiarskych svahoch bezpečne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy