Emil Horváth: Svojich "päť minút slávy", som si prežil aj ja

NETKY.SK • 20 Január 2019, 11:21 • 2 min
Emil Horváth: Svojich "päť minút slávy", som si prežil aj ja

BRATISLAVA - Emil Horváth pôsobí na divadelných doskách vyše polstoročie. Vďaka výrazovej originalite si ho diváci dokážu predstaviť aj so zatvorenými očami, len keď počujú jeho hlas. Medzi osobnosti slovenského herectva ho zaradil i nezameniteľný výzor a charakterovo presvedčivý herecký talent.

slovakia

left justify in out

Renomovaný pedagóg, úspešný režisér a predovšetkým uznávaný a rešpektovaný herec pre TASR uviedol, že aj jeho kolegovia zo súčasnej mladej generácie majú "našliapnuté" na to, aby sa zaradili medzi výrazné herecké osobnosti typu Horváth, Pántik, Kvietik, Vášáryová, Geišberg či Labuda.

 

"Nemáme sa čoho obávať, je ich dosť. Najmä tridsiatnikov a štyridsiatnikov. Je to mimoriadne silná a úspešná herecká generácia, ktorej robí vyrovnaného hereckého partnera najmä mladý Daniel Fischer. Ale skvelí sú aj iní – Milan Ondrík, ktorý mal to šťastie a mohol sa herecky vyhrať popri skvelých kolegoch v Nitre. Obaja sú typy hercov, ktorí sa pevne chytili príležitostí a dokazujú tak svoj veľký herecký potenciál," konštatoval.

 

Nevyhol sa ani talentovaným hercom, ktorí svoje príležitosti premárnili, v živote to neustáli, hoci mali našliapnuté na skvelú kariéru. Čo podľa Emila Horvátha determinuje zlyhanie napríklad Dušana Cinkotu či Petry Vajdovej? "Dušan bol môj žiak. Najskôr som ho nenechal skončiť školu, neskôr sme sa pomerili, potom som ho vytiahol druhý raz – dal mu šancu... Potom opäť zlyhal. Viete, mnoho skvelých hercov a umelcov malo v živote problémy s alkoholom a podobne, mnohým sa ich neresti stali aj osudnými – len sa o tom nehovorí. Či to bol Ivan Rajniak, Vlado Durdík mladší alebo Ivan Mistrík," povedal herec a podčiarkol: "Umenie je chôdza po tenkom ľade a pokiaľ chcete prejsť bez ujmy, musíte dodržiavať tvrdú sebadisciplínu a pokoru k životu, ľuďom navôkol a v konečnom dôsledku aj k sebe samému. Herec musí byť zodpovedný, lebo každý večer, keď vyjde na javisko, od neho divák očakáva maximálny a úprimný výkon. Pokiaľ nie je v poriadku, pokiaľ je indisponovaný vlastným pričinením, je na najlepšej ceste do pekla."

 

Horváth priznal, že slastné a opojné pocity popularity, svojich "päť minút slávy", si prežil aj on. Najmä po televíznom uvedení Americkej tragédie, v ktorej hral so Soňou Valentovou, Kamilou Magálovou či Ivanom Mistríkom. "Spoznávali ma ľudia nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a, nebudem klamať, bolo to príjemné. No nie je to to najhlavnejšie v živote. Aj preto je dôležité nepodľahnúť jej a zachovať si triezvy pohľad na život. Bez alkoholu či drog," poznamenal herec a dodal: "Petra, ktorú som sám angažoval do divadla - podobne ako aj Dušan – sú veľmi talentovaní. Aj preto im držím palce a prajem všetko dobré. Najmä, aby vyhrali boj nad sebou samými. To, či a ako sa vrátia na divadelné dosky, si netrúfam hodnotiť. Je to len na nich. V každom prípade, nebudú to mať ľahké, pretože talentovaných mladých hercov, ktorí dokážu byť disciplinovaní, majú pokoru k životu, sú pracovití a čakajú na svoju príležitosť - je veľa..."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies