Verejné vypočutie kandidátov na ústavných sudcov odštartuje v stredu

Verejné vypočutie rovných 40 kandidátov na post ústavných sudcov odštartuje v stredu 23. januára pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR. Na ňom sa môže zúčastniť aj prezident Slovenskej republiky, respektíve môže poslať svojho zástupcu.

20.01.2019 09:33
debata (3)

Novinkou je okrem samotného vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu, či audiozáznamu. Výbor čaká 40 kandidátov, z toho 30 mužov a desať žien. Vypočúvanie je naplánované na tri dni po sebe, od stredy 23. januára až do piatku 25. januára.

Nasledovať bude voľba Národnej rady SR, ktorá zvolí 18 kandidátov, z ktorých vymenuje prezident polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Uchádzači musia spĺňať aj základné predpoklady, ako napríklad dosiahnuté právne vzdelanie, či odbornú prax v trvaní 15 rokov. Výbor bude tieto náležitosti posudzovať po verejnom vypočutí. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku. Noví sudcovia budú po zvolení obliekať taláre najbližších 12 rokov.

VIDEO: Konflikt medzi Smerom a prezidentom Andrejom Kiskom môže eskalovať, povedal nedávno aj v súvislosti s voľbou ústavných sudcov politológ Juraj Marušiak.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov