Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
O domy za 1,- euro je obrovský záujem
Zdielať na

O domy za 1,- euro je obrovský záujem

Archívna reportáž

BRATISLAVA / O bývanie za jediné euro na čarokrásnom talianskom ostrove Sicília je obrovský záujem. Keď starosta vyhlásil akciový predaj domov, jeho cieľom bolo prilákať nových obyvateľov do malebnej, no postupne čoraz menej obývanej obce. Tak mohutný záujem ho ale prekvapil.

V priebehu 48 hodín od oznámenia predaja domov za euro sa ozvali desaťtisíce záujemcov, ktorí si chcú uchmatnúť kúsok talianskeho vidieckeho raja. Zástupca starostu Giuseppe Cacioppo vraví, že ho záujem veľmi teší, zároveň je ale aj trochu vydesený: "Je to skvelé, som nadšený, no odkedy sa to spustilo, ledva som s stihol nadýchnuť."

Páčilo by sa Vám na sicílskom vidieku? Pozrite sa ako vyzerá Sambuca a jej okolie:

​Emailová schránka vytvorená pre záujemcov o kúpu domu za euro je preplnená správami: "Tak mi ľudia volajú na mobil Neustále vyzváňa. Vybavil som už vyše tisíc telefonátov, snáď sa z toho nezbláznim."

Zástupca starostu podľa portálu CNN - ktorý o akcii informoval ako prvý - vraví, že pre neustále vyzváňanie sa ani poriadne nevyspí. Do piatku dostal 38 tisíc emailov od ľudí, ktorí sú ochotní splniť požiadavku, že svoj novozískaný sicílsky domov zrekonštruujú minimálne v hodnote 15.000 eur.

Zatiaľ predali približne 10 domov, ďalšie desiatky sú stále v ponuke, súrne ale potrebujú kompletnú rekonštrukciu.

"Ozývajú sa nám z celého sveta," hovorí Giuseppe Cacioppo. "Volajú nám z Európy, najmä Ruska, ale aj z Južnej Afriky, Austrálie, USA či Spojených arabských emirátov."

Napriek veľkej radosti z toho, že plán oživiť záujem o život v Sambuce zabral, starostov zástupca zdôrazňuje, že nebudú môcť uspokojiť každého. Navyše je tu problém aj s jazykovou bariérou: "Moja angličtina je OK, nie je skvelá, ale mám dosť veľký problém porozumieť ľuďom, ktorí mi volajú z rôznych kútov sveta."


Sambuca nie je prvá obec, ktorá prišla s nápadom zastaviť vyľudnenie ponukou na predaj domov za symbolickú cenu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy