Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Únik nebezpečnej látky na stavenisku obchvatu R7 sa nepotvrdil
Zdielať na

Únik nebezpečnej látky na stavenisku obchvatu R7 sa nepotvrdil

LEHNICE / Mimoriadna udalosť na výstavbe cesty R7 pri Lehniciach. Viacerým ľuďom na stavbe sa náhle priťažilo. Objekt na niekoľko hodín polícia uzavrela a vstup mala povolený len prieskumná skupina v protichemických odevoch. V takzvanej zóne ohrozenia ostalo 12 ľudí, vrátane polície. Kontaminácia sa ale napokon nepotvrdila.

​Výstavba mostu rýchlostnej cesty R7 sa koná pri obci Blatná na Ostrove a Lehnice. V smere na Dunajskú Stredu uzavreli cestu. ​Portál tvnoviny.sk popoludní informoval o tom, že na stavbe rýchlostnej cesty R7 pri Lehniciach poodpádavalo viacero ľudí a tečie im krv z nosa. Na miesto dorazili všetky záchranné zložky. Trnavskí hasiči oblasť uzavreli.

​Napokon sa ale žiadna kontaminácia nepotvrdila. "Nikto z údajne kontaminovanych osôb nebude prevezený do nemocnice. Všetci boli vyšetrení a nemajú zdravotné ťažkosti. Únik nebezpečnej latky sa nepotvrdil," informovala Alena Krčová, hovorkyňa záchranárov. "Zasahujúci hasiči vykonali všetky potrebné úkony na dekontamináciu postihnutých, zároveň vykonali aj merania - s negatívnym výsledkom.  Merania na škodlivé látky vykonali aj Kontrolné chemické laboratória, ktoré taktiež v ovzduší nenamerali žiadne nebezpečné látky. Zároveň sa u robotníkov nepotvrdili žiadne zo spomínaných zdravotných ťažkostí, ktoré boli prvotne hlásené od oznamovateľa udalosti. Hasiči po zbalení vecných prostriedkov opustia miesto udalosti,"  uviedla hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová. 

Poplašná správa?

Polícia už začala preverovať oznam, ktorý nahlásila osoba na tiesňovú linku, či sa nejedná o protiprávne konanie. "Polícia po ukončení zásahu a aj na základe výsledkov meraní pracovníkov Kontrolného chemického laboratória v Nitre preveruje udalosť ako podozrenie z prečinu šírenia poplašnej správy," uvádza policajná hovorkyňa Linkešová.

Objekt uzavreli 

Polícia uzavrela niekoľko úsekov. Do objektu mala vstup povolený len prieskumná skupina v protichemických odevoch. Ľudia, ktorí sa tam nachádzali, sa von dostanú až po dekontaminácii prostredia.  

Na miesto dorazila aj jednotka z Nitry, informovala TV JOJ Linkešová. "Na mieste sa v súčasnosti nachádza kontrolné chemické laboratórium. Na základe ďalších zistených výsledkov sa rozhodne o ďalšom postupe. Dvanásť osôb, vrátane policajtov, ktorí boli na mieste udalosti, budú prevážať na toxikologické vyšetrenie do Bratislavy." 

​Krvácanie a nevoľnosť

Podľa zdroja televízie JOJ sa na nevoľnosť sťažovali dvaja zamestnanci subdodávateľskej firmy už včera, dnes ich ťažkosti pretrvávali. Krvácali z nosa a konečníka. 

K prípadu sa vyjadril aj minister dopravy Árpád Érsek. "Vyzerá to na planý poplach. Každopádne opakujem, pokiaľ ide o ohrozenie života, musíme postupovať mimoriadne obozretne a nič nepodceniť. Dobrou správou však je, že môžeme byť úplne pokojní, výsledky meraní sú negatívne," uviedol.

Pozrite si rozhovor s ministrom, keď dorazil na miesto: 

Stanovisko spoločnosti

K prípadu sa vyjadril už aj Koncesionár a zhotoviteľ projektu: "V tejto chvíli vieme potvrdiť, že v rámci stavebných prác sa v danej oblasti nevykovávali žiadne úkony ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť zamestnancov pri práci. Na mostnom objekte neďaleko Blatnej na Ostrove sa realizovali len dokončovacie práce, keďže stavebný objekt je tesne pred uvedením do prevádzky. Z dôvodu, že oblasť je uzavretá, nikto zo zamestnancov stavby nemá prístup k miestu nehody, a preto nie sme schopní poskytnúť bližšie informácie. Navyše, v dopoludňajších hodinách bola pracovníkmi BOZP v danom mieste vykonaná kontrola pracoviska, ktorá nepreukázala žiadne nedostatky."

Kontrola inšpekcie 

V novembri 2018 inšpekcia preverovala informácie o údajnom použití kontaminovanej zeminy do násypov, čo skúmalo aj ministerstvo životného prostredia. "V súvislosti s diaľnicou D4 a R7 inšpekcia začala konať," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Výsledky zatiaľ nie sú známe, no minister dopravy Árpád Érsek pohrozil v prípade pozitívneho zistenia zastavením stavby. Zatiaľ sa sa nej v niektorých úsekoch pracuje v 24-hodinových prevádzkach. Na výstavbe R7 a D4 totiž aktuálne pracuje 1400 ľudí, postupne by to malo byť až 2500. "Tie počty ľudí sa budú meniť tým, ako sa budú navyšovať tým ako sa budú meniť a budú technologicky náročnejšie tie práce," uviedol Lešňovský. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy