Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.01.2019 07:50

VPS nakúpili rotačné kefy na odpratávanie snehu


Odpratávanie nehu pomocou rotačnej kefy - ilustračná snímka.


Verejnoprospešné služby mesta (VPS) preto zriadili špeciálnu čatu, nakúpili novú techniku a mesto začalo spolupracovať aj s Banskobystrickou regionálnou správou ciest (BBRSC).


 Zimná údržba miestnych komunikácií je každoročne zaťažkávajúcou skúškou pre samosprávy. V tomto roku o to viac, že na základe nového zákona je mesto povinné odpratávať všetky svoje chodníky, čo v prípade Fiľakova predstavuje 27,3 km.

Počas januára prišiel do platnosti nový zákon, v rámci ktorého musí samospráva zabezpečovať okrem ciest aj údržbu všetkých svojich chodníkov. So štedrou snehovou nádielkou, ktorá pokryla mesto v decembri a v januári, mali VPS plné ruky práce. „Zriadili sme preto 18-člennú špeciálnu čatu na čistenie chodníkov, ktorá je v pohotovosti aj počas víkendov,“ povedal riaditeľ VPS Tibor Tóth. Doposiaľ okrem ručného čistenia zabezpečovali údržbu chodníkov pomocou malotraktora so zadnou radlicou. „V tomto roku k nemu pribudli štyri motorové rotačné kefy široké jeden meter,“ dodal s tým, že cena jednej kefy je 950 eur. „Už teraz vidíme, že je to efektívna pomoc. No aj aj napriek všetkým snahám, nie sme schopní očistiť všetky chodníky na celom území mesta. Preto sme vďační každému občanovi, ktorý si napriek novému zákonu chodník pred svojim domom očistí. Je to pre nás veľká pomoc,“ pripomenul.

Na pluhovanie snehu z ciest používajú VPS tri traktory, z ktorých dva sú ich vlastným majetkom a jeden zabezpečujú cez subdodávateľa. Tohtoročnou novinkou je ale spolupráca s BBRSC. „Má na starosti čistenie štátnych ciest, napríklad Lučenskej, Hlavnej či Biskupickej. Od decembra sme s BBSRC zmluvne dohodnutí, že nám budú počas najväčších snehových nádielok posýpať soľou a inertným materiálom aj naše mestské cesty a ulice. Niekoľko posypov už máme za sebou a hodnotím ich naozaj pozitívne,“ povedal primátor Attila Agócs. Riaditeľ Tóth doplnil, že jeden posyp stojí mesto v priemere 700 eur. „Je to hospodárnejšie, ako kupovať vlastné posypové vozidlo. Už menšie stroje stoja okolo 150-tisíc eur a soliť treba len niekoľkokrát do roka. Návratnosť by sme počítali v desaťročiach,“ zakončil.

 

Autor: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Samospráva chce nedoplatky vymáhať efektívnejšie
Samospráva Fiľakova na juhu Lučeneckého okresu plánuje riešiť otázku nedoplatkov efektívnejšie než doteraz. Podľa predstaviteľov mesta ich mienia v niektorých prípadoch vymáhať bez exekútora a sami siahnu na príjmy dlžníkov.
viac
10.08.2016
Stred augusta sa vo Fiľakove ponesie v znamení osláv
Samospráva spolu s ďalšími organizátormi pripravila už XXVI. ročník obľúbených Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo.
viac
27.10.2017
Exekúcie sú podľa primátora Fiľakova vážnym problémom v zamestnávaní
Exekúcie predstavujú vážny a aktuálny problém, ktorý v regióne okolo Fiľakova na juhu okresu Lučenec bráni zamestnávateľom v získavaní nových pracovníkov.
viac
23.04.2022
Fiľakovo pripravuje strategické dokumenty, ktoré ovplyvnia budúcnosť mesta
Samospráva Fiľakova sa pustila do prípravy nových strategických dokumentov. Pracuje na novom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, vypracovať dáva aj nový územný plán.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %