Leteckí záchranári pomáhali štyrom zraneným lyžiarom

Leteckí záchranári pomáhali v sobotu štyrom zraneným lyžiarom. Traja muži a jedno dievča utrpeli poranenia pri lyžovaní na Martinských holiach, Jasnej a Vysokých Tatrách. Informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

19.01.2019 21:16
debata (3)

Zlomeninu kľúčnej kosti utrpel pri páde na lyžiach na svahu na Martinských holiach v sobotu dopoludnia 43-ročný muž. „Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na najbližšej pracovnej pristávacej ploche si posádka prevzala pacienta od horských záchranárov, ktorí mu poskytli primárne ošetrenie. Po preložení na palubu bol zranený lyžiar letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine,“ uviedla Hopjaková.

Na základňu v Poprade prišla tiež výzva o pomoc pre lyžiarov. Najskôr letel záchranársky vrtuľník do Jasnej pre 13-ročné dievča, ktoré nárazom do pevnej prekážky utrpelo zlomeninu stehennej kosti. „Horskí záchranári jej zranenie primárne ošetrili a priviezli k vrtuľníku. Lekár jej doplnil ďalšie potrebné lieky a následne bola v stabilizovanom stave letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici,“ ozrejmila Hopjaková.

Ďalší záchranný let podľa nej smeroval opäť do Jasnej, kde si v oblasti Lukovho kotla po vypnutí lyže zlomil 30-ročný lyžiar dolnú končatinu v oblasti predkolenia. „Lekár bol k zranenému vysadený z paluby vrtuľníka pomocou navijaka. Po ošetrení bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a následne prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ doplnila.

Aj posádku leteckých záchranárov z Košíc privolali na pomoc zranenému lyžiarovi na zjazdovku Čučoriedky vo Vysokých Tatrách. V tomto prípade opäť išlo o spoluprácu s Horskou záchrannou službou, ktorá 27-ročného lyžiara po ošetrení priviezla k vrtuľníku. „Posádka si pacienta prevzala do svojej starostlivosti a v stabilizovanom stave s fraktúrou predkolenia ho záchranári previezli na letisko v Poprade, kde bol odovzdaný privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ho ďalej transportovala do nemocnice v Poprade,“ dodala hovorkyňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #lyžiari #poranenia