Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Infekčné ochorenie v domove sociálnych služieb: Desiatky ľudí sa nakazili svrabom
Zdielať na

Infekčné ochorenie v domove sociálnych služieb: Desiatky ľudí sa nakazili svrabom

ĽUDOVÍTOVÁ / V domove sociálnych služieb v Ľudovítovej sa rozšíril svrab. Podľa úradu verejného zdravotníctva toto infekčné ochorenie už má vyše 20 klientov. V zariadení platia momentálne prísne opatrenia. Riaditeľka však vylučuje, že by zdroj nákazy pochádzal od nich.

Medzi klientkami domova sociálnych služieb sa svrab objavil koncom roka. Infekčné ochorenie má už 21 ľudí. Riaditeľka zariadenia sa s nami stretnúť nechcela, vyjadrenie nám poskytla cez telefón na bráne.

"Zaznamenali sme toto ochorenie po sviatkoch.Naši klienti chodili aj mimo, sme po návrate naspať zaznamenali infekčné ochorenie," vraví riaditeľka ZSS Monika Palková. 

"Pôvodcom je zákožka svrabová je to ektoparazit, ktorý sa zavŕta do rohovej vrstvy kože," vysvetľuje vznik svrabu dermatovenerologička Helena Kováčová.

Regionálny úrad sa o svrabe v zariadení dozvedel v pondelok, zhruba dva týždne po jeho prepuknutí. Na mieste urobili šetrenia a nariadili viaceré opatrenia, napríklad: oddelená manipulácia s použitou bielizňou, priestorová dezinsekcia predmetov bežného užívania, zákaz hromadných podujatí.

V zariadení už zakázali aj návštevy, okrem personálu sa sem nikto nedostane. Podľa kožnej lekárky sa svrab rozširuje veľmi rýchlo buď kontaktom s infikovaným človekom, ale napríklad aj použitím rovnakého uteráka či posteľnej bielizne. Prejavuje sa takto: "Typické je svrbenie v teple počas spánku v posteli v noci a potom výskyt vyrážok niekoľko milimetrových."

V Nitrianskom kraji zaznamenali minulý rok 529 prípadov ochorení na svrab. V tomto roku sa vyskytol už u 40 ľudí. Liečba závisí podľa kožného nálezu a prebieha lokálnymi prípravkami.

Svrab môže hroziť aj v hromadných dopravných prostriedkoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy