Podľa Lajčáka chýba v procese riešenia podnesterského konfliktu vízia

TASR
TASR
"Na oboch stranách sa nám podarilo identifikovať, čo by malo nasledovať, predovšetkým humanitárneho aj ekonomického charakteru," zhodnotil Lajčák na záver svojej návštevy Moldavska.
"Na oboch stranách sa nám podarilo identifikovať, čo by malo nasledovať, predovšetkým humanitárneho aj ekonomického charakteru," zhodnotil Lajčák na záver svojej návštevy Moldavska.
TASR

TASR

Podľa Lajčáka chýba v procese riešenia podnesterského konfliktu vízia
Úradujci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák na návšteve hraničného priechodu v lokalite Stanica Luhanska na východe Ukrajiny 16. januára 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Proces riešenia podnesterského konfliktu v Moldavsku bude v tomto roku pokračovať dokončovaním balíka ôsmich praktických opatrení zameraných na zlepšenie života obyvateľov. Plánované sú taktiež dve stretnutia oboch strán zapojených do tohto konfliktu s účasťou medzinárodných sprostredkovateľov a pozorovateľov, z ktorých jedno bude na Slovensku. Na záver svojej návštevy Moldavska to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"Máme dobré obdobie. Je dohoda na konkrétnych krokoch - balíku ôsmich opatrení, z ktorých sa päť splnilo - a je vôľa ísť ďalej. Na oboch stranách sa nám podarilo identifikovať, čo by malo nasledovať, predovšetkým humanitárneho aj ekonomického charakteru," zhodnotil s tým, že po dokončení Berlínskeho balíka praktických opatrení bude nasledovať posun do ďalších oblastí s cieľom dostať sa k politickým témam.

Na druhej strane však podľa ministra v celom procese chýba vízia. Samotný líder Podnesterska riešenie konfliktu vo forme suverenity a územnej celistvosti Moldavska so zvláštnym štatútom pre Podnestersko - ktoré presadzuje medzinárodné spoločenstvo - v piatok na tlačovej konferencii odmietol a žiadal nezávislosť: "Atraktívna formula, ktorá by zabezpečila územnú celistvosť Moldavska a špeciálny štatút pre Podnestersko na stole nie je."

Tému integrácie a územnej celistvosti krajiny je komplikované otvárať, pretože najskôr si "samotné Moldavsko musí vyriešiť otázku svojho geopolitického ukotvenia," pokračoval Lajčák. A to sa vyjasní až po usporiadaní politickej moci po parlamentných voľbách vo februári.

Veľkou témou v rámci riešenia podnesterského konfliktu je prítomnosť približne 1500 ruských vojakov v Podnestersku. Od ozbrojeného konfliktu v roku 1992 tam ostali strážiť armádne skladiská pochádzajúce zo sovietskej éry. O ich "stiahnutie z územia Moldavska" požiadal v piatok v Kišiňove na spoločnej tlačovej konferencii s Lajčákom šéf moldavskej diplomacie.

Rusko je účastníkom vyjednávacieho formátu a v Podnestersku má veľmi silný vplyv, povedal na margo ruských vojakov Lajčák: "Jeho úloha bude narastať postupne, ako sa bude prechádzať k otázkam politickým a bezpečnostným."

Na území Podnesterska pôsobí tiež mierový kontingent približne 800 ruských, moldavských a podnesterských vojakov, ktorí sú tam nasadení na základe dohody o prímerí z roku 1992. Ich úlohou je dohliadať na deliacu tzv. administratívnu líniu medzi Podnesterskom a Moldavskom.

V pozícii úradujúceho predsedu OBSE bola Lajčákova návšteva Moldavska a Podnesterska druhou cestou do konfliktných regiónov.

Lajčák v piatok (18.1.) rokoval s vládnymi a politickými predstaviteľmi Moldavska, ako aj s lídrami Podnesterska. Obom stranám predostrel vzájomné podmienky a očakávania.

Témami rozhovorov boli okrem samotného konfliktu - pretrvávajúceho od roku 1992 - aj februárové parlamentné voľby v krajine. Lajčák na rokovaniach v kapacite úradujúceho predsedu OBSE apeloval, aby boli usporiadané "spravodlivým a demokratickým spôsobom a v súlade s medzinárodnými volebnými štandardmi". A aby po ich skončení mali zvolení zástupcovia možnosť ujať sa svojich mandátov. Manipulácia volebného procesu by mala vplyv na budúce vzťahy s EÚ, ktorej reakcia by bola silná.

V sobotu minister Lajčák absolvoval rozhovor s vedúcim medzinárodnej pozorovateľskej misie ODIHR/OBSE pre nadchádzajúce februárové parlamentné voľby v Moldavsku. Cestu uzatvoril stretnutím s rezidentnými veľvyslancami vyjednávacieho formátu 5+2 (Ukrajina, Rusko, OBSE, USA, EÚ + Moldavsko a Podnestersko). Na Slovensko pricestoval v sobotu popoludní.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.