Názor Petra Kremského: Návod, ako ľuďom zvýšiť čisté mzdy
19.1.2019 14:15
akt. 10.09.2019 05:11

Názor Petra Kremského: Návod, ako ľuďom zvýšiť čisté mzdy

Predseda vlády Peter Pellegrini Zdroj: TASR - Jakub Kotian
Uložiť článok
V posledných dňoch sa v médiách objavili balóniky strany Smer, že by nebolo zle znížiť dane ľuďom s nízkymi príjmami. Otázka je, či to neboli len také medové motúzy, ktoré zvyknú ľuďom okolo Vianoc poťahať popod nos.

Lepšie sa im potom verí, že sa o nich vláda stará a myslí na nich ešte aj cez Vianoce. Ľahšie sa potom ľuďom znáša daň z jedla, ktorú na nich koalícia pred Vianocami vymyslela (cez špeciálne zdanenie obchodných reťazcov).

Ak to však vláda myslí so znížením daní občanom aspoň trochu vážne, niet ničoho ľahšieho. Stačí poctivo prehodnotiť položku, ktorú má každý platiteľ daní rád, aj keď o nej väčšinou nevie, lebo jej nerozumie. Hovorí sa jej nezdaniteľná časť základu dane.

Za zložitým názvom sa skrýva suma, ktorú štát daňovníkovi dovolí zarobiť bez zdanenia. Táto oslobodená časť je pre tento rok 3 937,34 eur. Kto za rok zarobí v hrubom len toľko, má nulovú daň. Len zárobky nad túto sumu sa zdaňujú.

Dane z minima

Žiaľ, oslobodená suma je nastavená veľmi nízko. Je to necelých 330 eur mesačne v hrubom, z ktorých sa pravdaže ešte odrátajú odvody. Z toho človek nedokáže uživiť ani seba, nie to ešte rodinu. Keďže minimálna mzda je 520 eur, tých 330 eur vlastne možno platiť iba za jednoduchú nekvalifikovanú prácu na čiastočný úväzok, dajme tomu 6-hodinový.

Nízka oslobodená suma prináša aj tú nespravodlivosť, že z minimálnej mzdy 520 eur mesačne sa platia dane. Konkrétne vyše 23 eur mesačne plus odvody. Z hrubých 520 eur tak človeku ostane 427 eur v čistom.

Určite je nespravodlivé, aby zamestnanci s minimálnou mzdou z nej ešte štátu odvádzali dane. To, že štát minimálku s takou pompou zvyšuje, potom ľuďom neprináša viac peňazí do peňaženky, skôr štátu vyššie dane.

Preto treba prísť so spravodlivým riešením a zaviesť nulové dane pre minimálnu mzdu.

Prvomájový marketing

Daňovo oslobodenú sumu treba jednoducho zvýšiť aspoň na desaťnásobok minimálnej mzdy, teda na 5200 eur ročne. Nebolo by to prvý raz, že ňou vláda pohne, aby zareagovala na dianie v ekonomike. Ešte v roku 2010 zvýšila oslobodenú sumu kvôli kríze na viac ako 4000 eur ročne.

Dane z vtedajšej minimálnej mzdy 307,70 eur mesačne boli vtedy aj vďaka tomu nulové. Zamestnanec dostal po odrátaní odvodov čistú mzdu 266,60 eur. Už v ďalšom roku sa však oslobodená suma znížila a niekoľko rokov bola zmrazená na 3 800 eurách.

Minimálna mzda sa medzitým zvyšovala, čo politici Smeru nezabudli veľkolepo ohlásiť v médiách, napríklad na prvomájovej manifestácii. Toľko radosti. Veď ich to napokon nič nestálo – platy museli zvyšovať súkromné firmy a štát si vybavil výnimku, aby svojich zamestnancov mohol platiť menej.

Minimálna mzda sa za ten čas zvýšila o takmer tri štvrtiny z približne 300 na 520 eur a priemerná o tretinu zo zhruba 750 na tisíc eur. Čistá mzda však kvôli nízkej oslobodenej sume a vysokým daniam rástla oveľa pomalšie.

Výsledok je príjemný pre štát, lenže krutý pre občana. Z vyšších platov prišlo štátu viac odvodov a daní, takže je z čoho rozdávať a ulievať. Heslo „keď sa štátu darí, občanom treba prilepšiť“ napokon v praxi vypálilo „keď sa štátu darí, občania znesú, že im viac zoberie“. Celkom na Černomyrdina. Chceli sme to urobiť čo najlepšie, ale dopadlo to ako vždy.

Nechajme ľuďom viac

Ak by však vláda predsa len aspoň pred voľbami mala úprimnú snahu uskromniť sa v rozhadzovaní a nechať občanom viac, je tu veľká možnosť. Nastaviť daňový systém tak, aby sa úroveň oslobodenej sumy - nezdaniteľnej časti základu dane na rok, každý rok automaticky zvyšovala na 10-násobok minimálnej mzdy.

Ľuďom s nízkymi platmi by tým znížila dane na nulu. Ak by živili aj manželku a deti, mali by ich dokonca nulové aj pri o niečo vyššom príjme. Netreba na to zavádzať nové dane a potom rozdávať kadečo zadarmo. Stačí ľuďom nechať viac z toho, čo si zarobia. Tých 280 eur za rok pomôže človeku s minimálnou mzdou oveľa viac, ako nejaké poukážky.

Autor pracuje v analytickom tíme OĽaNO. 

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Minimálna mzda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.