Na severe pomáhajú s odstraňovaním kalamity stovky hasičov

Na severe Slovenska bude v sobotu pomáhať s odstraňovaním následkov snehovej kalamity viac ako 280 hasičov. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) smerujú do viacerých obcí na Orave, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

19.01.2019 09:43 , aktualizované: 13:05
záveje Oravská Lesná vojaci hasiči pomoc Foto: ,
Snehová kalamita, ktorá tento týždeň postihla obec Oravská Lesná.
debata (41)

Na sever Slovenska už dorazili všetci dobrovoľní hasiči, ktorých tam vyslali na pomoc z viacerých kútov Slovenska. „Pred hodinou prišlo na miesto 100 členov DHZO z Prešovského kraja, ktorí budú pomáhať v obciach Zákamenné, Novoť a Krušetnica. Pred pár minútami dorazili do Oravskej Lesnej aj posledné tri autobusy. Dobrovoľní hasiči z autobusu z Nitrianskeho kraja smerujú na pomoc do obce Mútne, posádky z autobusov z Bratislavského a Trnavského kraja budú odstraňovať následky snehovej kalamity v Oravskej Lesnej,“ priblížila Farkasová.

Historicky prvýkrát v spolupráci HaZZ a Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR došlo ku koordinovanému presunu takého veľkého množstva hasičov na pomoc ku konkrétnej udalosti, skonštatovala Farkasová.

Po 14.00 h by na miesto mala prísť aj ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer).

V Oravskej Lesnej v noci –19,4 stupňa

Doposiaľ najnižšiu teplotu vzduchu, –19,4 stupňa Celzia, zaznamenali meteorológovia počas uplynulej noci v Oravskej Lesnej. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Za pokles teplôt môže podľa meteorológov aj zmenšenie oblačnosti a postupné zoslabnutie vetra. "Teplota vzduchu tak výrazne klesala, najmä na snehovej pokrývke, ktorú bolo možné identifikovať aj na nočnej družicovej snímke vďaka mesačnému svitu. V Žilinskom kraji, na Horehroní a na Spiši teplota miestami klesla pod 15 stupňov C s minimom v Oravskej Lesnej –19,4 stupňov C. To je doposiaľ najnižšia teplota, ktorú sme túto zimu zaznamenali (okrem horských staníc), uvádza SHMÚ.

Meteorológovia očakávajú, že noc na nedeľu (20.1.) taká chladná nebude, keďže by malo byť viac oblačnosti a ojedinele sa môže vyskytnúť aj sneženie. V budúcom týždni by sa však podľa SHMÚ podobne chladné noci mali vrátiť.

Situáciu v Oravskej Lesnej, kde za týždeň napadlo obrovské množstvo snehu, si môžete pozrieť vo videu TV Pravda.

Video
41 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #sneh #mimoriadna situácia