Denník N

SNS vymýšľa nové pravidlá pre médiá. Pripomína mi to mečiarizmus, reaguje právnik

Andrej Danko a Karol Farkašovský (SNS). Foto – TASR
Andrej Danko a Karol Farkašovský (SNS). Foto – TASR

Do tlačového zákona pretláčajú právo na ospravedlnenie. Andrej Danko chce mať možnosť reagovať aj na komentáre v médiách.

„Hlásim sa k tomu, že si médiá v digitálnom priestore nemôžu písať, čo chcú. V decembri predložím zákon silného práva na opravu a ospravedlnenie,“ vyhlásil ešte vlani predseda SNS a parlamentu Andrej Danko. Do konca roka takýto zákon nepredložil, no jeho vyjadrenie zaujalo odbornú verejnosť. Právo na ospravedlnenie totiž naše mediálne právo nepozná, išlo by o úplnú novinku.

Do piatka nebolo úplne zrejmé, či šlo len o ďalšie Dankovo prerieknutie alebo o skutočný zámer. O práve na ospravedlnenie však už hovorí aj poslanec SNS Karol Farkašovský, ktorý je podpredsedom výboru pre kultúru a médiá a v minulosti pracoval ako novinár. Právo na ospravedlnenie chce začleniť do tlačového zákona. Využívať by sa malo v situáciách, keď sa novinári „dotknú cti, profesionálnej cti alebo ľudskej dôstojnosti istého človeka“.

„Keď sa dokáže, že človek mal pravdu a médium informovalo nie celkom korektne, neexistuje forma, ktorou by sa ten človek mohol očistiť,“ povedal Farkašovský v piatok novinárom.

Tlačový zákon však už dnes umožňuje dotknutým osobám požiadať o uverejnenie opravy, odpovede či dodatočného oznámenia. Nie je úplne jasné, prečo je potrebné zavádzať aj inštitút ospravedlnení.

Poslanec SNS však túto potrebu vidí. „Právo na odpoveď je vo faktickej rovine, ale každý kontakt novinára s verejným činiteľom má aj etickú rovinu,“ vraví. Keď médiá nechtiac niekomu ublížia, mali by sa podľa Farkašovského povinne ospravedlniť. „Ide o to, aby v etickej rovine bolo zakotvené aj ospravedlnenie.“

Farkašovský však pripúšťa, že možno ešte bude na túto tému potrebná odborná diskusia. „Je otázkou diskusie, ako sa to do finálnej podoby dostane.“

Prihláste sa na odber newslettera MediaBrífing a každý piatok dostanete e-mailom súhrn všetkého dôležitého o médiách. 

Právnik: Je to nezmysel

„Je to právny aj vecný nezmysel. Právo na ospravedlnenie existuje v Občianskom zákonníku, nevidím dôvod, aby sa dostávalo ešte aj do mediálnej legislatívy,“ reaguje právnik Tomáš Kamenec. Dodáva, že kto neznesie kritiku a ostrú verejnú debatu, nemôže byť politikom.

„Je to len snaha urazených politikov o presadenie takých inštitútov do právneho poriadku, ktoré tam nemajú čo hľadať a sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie