logo

.

Klimatické zmeny vyháňajú vodné vtáky zo Slovenska

11.01.2019

Cez víkend budú ornitológovia rátať koľko ich priletelo

Mokrade patria medzi najohrozenejšie biotopy. Preto vodné vtáctvo viazané na mokrade je dlhodobo stredobodom pozornosti ornitológov. Január je už viac ako polstoročie mesiacom, kedy v Európe býva spočítavané vodné vtáctvo. Sčítavanie vtáctva pomáha určiť, ktoré druhy pribúdajú alebo ubúdajú, príčiny ich ohrozenia a prijať opatrenia na ochranu, kde je to potrebné. V januári preto na Slovensku bude naraz sčítavať vtáctvo viac ako 400 ornitológov. Ide o najväčší podobný synchrónny monitoring vtáctva u nás.


„Predošlé desaťročia sa udiali v rozšírení vodného vtáctva v Európe veľké zmeny. Kým na juhu Európy zanikli obrovské zimoviská vodného vtáctva, na severe vo Fínsku začali desaťtisíce jedincov zimovať. Vlani publikované vedecké práce ukazujú, že tieto zmeny, ktoré sa týkajú aj Slovenska sú spôsobené klimatickými zmenami. Môžeme tak očakávať, že viaceré druhy u nás ubudnú a iné u nás v zime neobvyklé sa začnú objavovať,", informuje Jozef Ridzoň, ochranársky manažér z SOS/BirdLife Slovensko o zistených výsledkoch sčítania s celoeurópskym dosahom.

V posledných rokoch si mnohí ľudia všimli, že na Slovensku sa objavujú druhy, ktoré tu pôvodne cez zimu neostávali. Na druhej strane ubudli druhy sa kedysi v zime bežne vyskytujúce. Informáciu dopĺňa Michal Baláž, koordinátor sčítavania vodného vtáctva na Slovensku: „Ešte pred niekoľkými rokmi bolo obrovskou raritou ak na Slovensku zimoval bocian. Posledné roky sa táto situácia opakuje pravidelne a cez zimu u nás ostáva niekoľko bocianov bielych. Naopak iné druhy ubudli. Pred viac ako desať rokmi na Slovensku zimovali desaťtisíce chochlačiek sivých, dnes sú už len stovky. Takisto ubudli potápače malé či hlaholky severské, ktoré ostávajú v zime v severnejších krajinách.“

Aké prinesie výsledky tohtoročné sčítanie zatiaľ nie je jasné, kvôli zmenám počasia sa môžu dať kŕdle vtákov do pohybu aj na poslednú chvíľu. „Na Slovensko už prileteli, aby prečkali zimu tisíce severských husí. Väčšina z nich je zatiaľ zistená v regióne Záhoria. Takisto sú tu mnohé iné severské druhy. Zatiaľ je však vtáctva menej ako pred dvoma rokmi. Stačí však jedna vlna ochladenia a vtáctvo zimujúce na sever od Karpát sa môže dať do pohybu a môžu sa tak u nás ocitnúť ďalšie desaťtisíce zimujúcich vtákov, napríklad čajok sivých či bielohlavých,“ uzatvára Jozef Ridzoň.

 



Kontakt:

•    Jozef Ridzoň, ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko, ridzon@vtaky.sk, mobil: 0902 222 160
•    Michal Baláž,  koordinátor zimného sčítania vodného vtáctva na Slovensku, miso.balaz@gmail.com, mobil: 0904 489 678
 


Autor: Jozef Ridzoň, Michal Baláž


Zoznam tlačových správ

Nahor