Svadobná cesta v okolí: Tipy, čo vidieť u našich susedov

Svadobná cesta v okolí: Tipy, čo vidieť u našich susedov
  • 21.12.2018
  • Beáta Hnátová

Začalo rozhodovanie o svadobnej ceste a neviete, ktorým smerom sa ubrať? Zvažujete oddych tu na Slovensku, no povedali ste si, že na poznávanie krásy Slovenska máte kopec času a radi by ste skúsili niečo iné? Svadobná cesta v okolí je tou správnou voľbou, ak ste ten typ, ktorý nerád cestuje po svete ďaleko od svojho domova. Skúste sa radšej porozhliadnuť po našich susedných štátoch. Tieto okolité krajiny majú so Slovenskom spoločné hranice, no určite toho bude viac. Nájdete v nich totiž nádherné a romantické miesta, ktoré sú ako stvorené na svadobné cestovanie.

Česká republika

Ako prvé si, samozrejme, rozoberieme Česko. Krajina, ktorá kedysi patrila k tej našej a tvorili sme s ňou spoločný štát, má toho ozaj dosť čo ponúknuť. Veľkou výhodou pre vás bude zrozumiteľný jazyk, preto sa nemusíte učiť nič iné a s chuťou môžete vyraziť napríklad do Českého Krumlova, ktoré je naozaj romantickým miestom. Obísť by ste nemali ani stovežatú Prahu, ktorá ponúka množstvo historických pamiatok, ale aj menej známych miest, ktoré oceníte pre ich gastronómiu či chutné drinky. Romantikou dýchajú aj zámky Valtice a Lednice, rovnako aj česká Stezka v oblacích, ktorá je obdobou nášho Chodníka korunami stromov. V prípade, že sa vidíte radšej v malebnej dedinke s pohárom vínka v ruke, navštívte Moravu a jej početné vínne cesty.

Bude sa ti páčiť: Svadobné dary pre mladomanželov: Aké sú novodobé tradície?

Maďarsko

Naši južní susedia disponujú na svojej obrovskej ploche naozaj nevídanými prírodnými, ale aj historickými úkazmi. V tomto prípade sa však budete musieť popasovať s rečou, nakoľko maďarčina je diametrálne odlišná od slovenčiny. V prípade, že budete v hlavnom meste Budapešť, určite si vystačíte s angličtinou. V Budapešti stojí určite za návštevu historické centrum s nádhernými katedrálami, vyhliadkové Budapest Eye, Rybárska bašta, kostol vytesaný do skaly na vrchu Gelért, panoramatické výhľady Gelért Hill či prehliadka budovy parlamentu.

Ak hľadáte odlišnú svadobnú cestu a odvaha vám nechýba, skúste festival Sziget, ktorý sa každoročne koná na ostrove. Prírodné úkazy nájdete v meste Eger. Nachádzajú sa tu unikátne soľné kúpele, prírodné atrakcie, nádherná bazilika, ale aj mešity, pričom domáci nedajú dopustiť na svoje kvalitné jedlo a víno.

Poľsko

Krajina, ktorá s nami susedí na severe, nepatrí k typickým destináciám, no zdanie môže klamať. Ťahačom turistického ruchu sú poľské Tatry, pohorie, ktoré zasahuje aj na naše územie. Preto je Poľsko rozprávkou najmä v zimnom období. Ak si však myslíte, že slovenským Tatrám sa nič nevyrovná, odporúčame vám nasledovné mestá: Varšava, Krakow či Zakopane. Aj keď nie všetky z týchto miest majú zachované historické centrum, pretože vojna na nich zanechala veľkú stopu, atmosféra, ktorá sa v týchto mestách nachádza, je čarovná.

Poľsko je aj domovom kuriozít, preto ak by ste radšej vymenili romantiku veľkomiest za takéto malé dobrodružstvo, určite navštívte Konieczného archu – dom, ktorý vyzerá ako Noemova archa, zábavný park Ochaby a soľnú baňu vo Wieliczke. Táto soľná baňa je ozajstnou hračkou prírody a považuje sa za najkrajšiu z tej hŕstky, ktoré na svete existujú.

Pozri aj: Svadobná cesta na Slovensku: Tipy na to najlepšie z našej krajiny

Rakúsko

Náš vyspelejší sused, ktorého hlavné miesto Viedeň je len hodinu autom od našej Bratislavy. Táto minimálna vzdialenosť by vás určite nemala odradiť, ale len povzbudiť k tomu, aby ste ju navštívili. Či toto miesto navštívite v zime a doprajete si množstvo vianočného punču na tých najromantickejších vianočných trhoch, alebo sa v lete usadíte v malej kaviarničke a dáte si Sacherovu tortu, nikdy nespravíte chybu.

Na výber máte aj z týchto krásnych miest:

  • Salzbur – malebné rodisko Wolganga Amadea Mozarta,
  • Neziderské jazero – letné kúpanie,
  • jazero Grüner See neďaleko obce Tragöß – les meniaci sa na jazero,
  • Krimmelské vodopády - 5. najvyššie vodopády sveta,
  • jaskyňa Eisriesenwelt - najdlhšia ľadová jaskyňa,
  • Dachstein - chodník po oblohe,
  • Hallstatt – soľná baňa,
  • Wachau – vínna oblasť.

Odporúčame: Deti na svadbe: Prezradíme ti, ako si ju užiť aj s tými najmenšími

Ukrajina

Sused, s ktorým zvierame tú najkratšiu hranicu, je úplne odlišný od všetkých ostatných. Mnohých turistov odrádzajú hraničné kontroly, ktoré musia stále podstupovať a rady, ktoré sa na hraničných priechodoch vytvárajú. Musíme však povedať, že napriek úplne inému systému, na akom táto krajina funguje, k nej bol osud štedrý a doprial jej na jej obrovskom území množstvo krásy. Najromantickejším a najznámejším miesto je určite Tunel lásky v obci Klevan, ktorý vytvorila príroda, napriek tomu, že po tejto železnici stále chodia vlaky.

Oblasťou, ktorá bola v politických diskusiách často spomínaná je Krym, a my sa tomu nečudujem. Žiadna krajina by nechcela prísť o územie, na ktorom sa nachádza jazero žuvačkovej – áno správne – ružovej farby, či visuté mosty Ai-Petri, ktoré sú len pre tých najodvážnejších. Za zmienku stojí aj hlavné mesto Kyjev – typické svojimi historickými uličkami, pravoslávnymi chrámami, plné parkov a záhrad, či nádherných staníc mestra.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 08.04.21 11:03

KS
karma
133.00

Určite všetky európske mestá sú ako stvorené na svadobnú cestu, pretože sú historické a romantické zároveň :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní