V Bratislave odhalili Prsnú stenu, ktorá má podporiť prevenciu rakoviny prsníka

NETKY.SK • 16 Január 2019, 16:45 • 2 min
V Bratislave odhalili Prsnú stenu, ktorá má podporiť prevenciu rakoviny prsníka

BRATISLAVA - V priestoroch bratislavského divadla Nová scéna odhalili Prsnú stenu. Podľa rádiologičky Aleny Kállayovej má odľahčenou a hravou formou ženám pripomenúť, aby sa starali o svoje zdravie.

slovakia

left justify in out

Prsná stena, ktorú tvoria sadrové odliatky prsníkov zdravých, ale aj chorých žien, je súčasťou medzinárodného projektu Ostro sledované prsia vo V4. Projekt má upozorniť aj na dôležitosť mamografického skríningu v boji proti rakovine prsníka a tiež na prevenciu pri tomto ochorení.

Organizátori pri odhalení steny pripomenuli, že tento rok je na Slovensku rokom prevencie onkologických ochorení a ministerstvo zdravotníctva spolu so zdravotnými poisťovňami rozbieha skríningy rakoviny zamerané aj na aktívne vyhľadávanie skorých štádií rakoviny prsníka.

 

Cieľom mamografického skríningu je včas zachytiť zhubné nádory alebo chorobné zmeny, z ktorých by sa takéto nádory mohli vyvinúť. "Zo strachu u nás zomrie 300 žien ročne," upozornila Kállayová na dôsledky zanedbanej prevencie.

 

img


Medzinárodná časť projektu odštartovala v Maďarsku, na Slovensku mala premiéru v Štátnom divadle Košice. Z Bratislavy sa podujatie vo februári presunie do Poľska a vyvrcholením medzinárodného projektu bude prezentácia Prsnej steny na svetovej konferencii Reach to Recovery International v júni 2019 v Prahe.

Odhalenie steny zorganizovali česká Aliance žen s rakovinou prsu a slovenské organizácie Ružová stužka n. f, Europa Donna Slovensko a občianske združenie Amazonky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona