USA zvyšujú tlak na Čínu, Huawei vyšetrujú pre obchodné krádeže

Spojené štáty vyšetrujú čínsku telekomunikačná spoločnosť Huawei pre krádež obchodných tajomstiev amerických firiem. Informoval o tom s odvolaním sa na nemenované zdroje denník The Wall Street Journal (WSJ). USA zvyšujú v otázkach krádeží technológií na Čínu tlak a hrozia jej uvalením ďalších obchodných prekážok.

17.01.2019 06:27
Huawei logo Foto: ,
Čínsky koncern Huawei je najväčším svetovým výrobcom telekomunikačných zariadení.
debata (32)

Podľa zdrojov WSJ bol pri zrode vyšetrovania súdny spor, ktorý T-Mobile začal voči Huawei v roku 2014. Vtedy jednu z najväčších telekomunikačných spoločností na svete obvinil, že sa zmocnila jeho technológie robotického zariadenia používaného pri testovaní smartfónov. Súd v Seattli v roku 2017 potvrdil, že sa čínska firma neoprávnene zmocnila obchodného tajomstva, ale rozhodol, že tak neurobila „úmyselne a s nekalým úmyslom“.

Západné krajiny obviňujú Huawei, že sa prostredníctvom svojich zariadení podieľa na čínskej špionáži. Tieto obvinenia v utorok odmietol zakladateľ firmy Žen Čeng-fej.

V Kanade bola minulý mesiac zadržaná finančná riaditeľka Huawei Meng Wan-čou. Zatknutá bola na žiadosť Washingtonu a ten teraz usiluje o jej vydanie do USA. Jej zatknutie skomplikovalo rokovania o obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou.

Spojené štáty už zakázali používanie výrobkov Huawei vládnym úradmi; Nový Zéland, Austrália či Japonsko firme znemožnili prístup do chystaných 5G sietí. V Európe výhrady k pôsobeniu Huawei prejavili úrady v Británii, Belgicku či v Nórsku a varovanie zaznelo tiež od Európskej komisie.

Poľská civilná kontrarozviedka (ABW) minulý týždeň zadržala jedného Poliaka a jedného Číňana a obvinila ich zo špionáže pre čínske tajnej služby. V prípade čínskeho občana ide o jedného z riaditeľov poľskej pobočky firmy Huawei, ktorá tohto pracovníka hneď prepustila.

Pred používaním softvéru i hardvéru spoločnosti Huawei varoval v decembri aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Varovanie sa ale týkalo len kritickej infraštruktúry, a nie v ČR hojne používaných mobilných telefónov Huawei.

VIDEO: Sú obavy z telefónov značky Huawei oprávnené? A čo zariadenia od iných značiek? Vo videu TV Pravda odpovedá IT odborník Ondrej Macko.

Video
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Huawei #obchodná vojna