Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko podľahlo Nemecku, máme 4. miesto
Zdielať na
Hokej

Slovensko podľahlo Nemecku, máme 4. miesto

Zdroj: SITA/AP/Fabian Bimmer

Zápas o 3. miesto: Nemecko - Slovensko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v zápase o konečnú tretiu priečku na Nemeckom pohári v Hannoveri s domácim výberom 3:5 (1:1, 1:2, 1:2) a na turnaji tak obsadila tak ako v rokoch 1996 a 2005 štvrté miesto.

Skóre nedeľňajšieho duelu otvoril v 12. min František Skladaný, o necelých 60 sekúnd však vyrovnal Sven Felski. V druhej dvadsaťminútovke sa domáci dvakrát presadili v presilových hrách, na zásah Felského z 30. min ešte zareagoval pri početnej výhode o dvoch hráčov Peter Húževka, no 45 sekúnd pred koncom druhej časti naklonil misky váh definitívne na stranu Nemecka šikovným tečom Tripp.

V tretej tretine pridali Nemci ďalšie dva góly a zverencom Júliusa Šuplera tak vystavili nie najlepšie vysvedčenie na prvej medzinárodnej previerke. V záverečnej minúte sa obrancovi Martinovi Štrbákovi podarilo aspoň skorigovať nepriaznivý stav na konečných 3:5.

Zápas o 3. miesto:
Nemecko - Slovensko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Góly: 13. Felski (Ančička, Klinge), 30. Felski (Holland, Busch), 40. Tripp (Bakos, Ullmann), 41. Ančička (Hackert, Wolf), 43. Hackert (Ančička, Wolf) - 12. Skladaný (Melichárek), 37. Húževka (Štrbák), 60. Štrbák (Bartečko)

Vylúčení: 9:8 na 2 min, navyše: Bartečko na 10 min, Podhradský (obaja SR) na 10 min + DKZ - obaja za nešportové správanie, Bakos (Nem.) na 5 min + DKZ za faul lakťom, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Looker (USA), Mandioni (Švajč.) - Kowert, Ponomarjow (obaja Nem.), 4500 divákov

Zostavy:
Nemecko: Ziffzer - Baxmann, Bakos, Schmidt, Holland, Renz, Ančička, Hordler, Draxinger - Schütz, Hackert, Wolf - Seidenberg, Ullmann, Tripp - Felski, Busch, Klinge - Melischko, Buzas, Weiss

Slovensko: Staňa - Starosta, Štrbák, Podhradský, Sersen , M. Šterbák, Vydarený, J. Kováčik, P. Mikuš - Čiernik, Bartečko, Uram - Fabuš, Húževka, J. Kolník - M. Hudec, Skladaný, Melichárek - Michel Miklík, J. Mikúš, Marek Haščák

Úvodná tretina veľa hokejového vzruchu nepriniesla, diváci sa však predsa dočkali dvoch presných zásahov. Skóre otvoril v 12. min Skladaný po prihrávke Melichárka spoza bránky, už o 52 sekúnd však Felski prekonal Staňu a vyrovnal na 1:1.

V ďalších okamihoch prevzali kontrolu nad stretnutím Slováci, nakloniť misky váh na svoju stranu sa im však nepodarilo. Čiernik nepochodil po samostatnom nájazde a svoju príležitosť osamotený pred Ziffzerom nevyužil ani Bartečko. Druhá dvadsaťminútovka bola poznačená nedisciplinovanosťou oboch tímov a až 11 vylúčenými na dve minúty.

Felski v 30. min využil jednu z nemeckých presiloviek, na čo o sedem minút reagoval v početnej výhode o dvoch hráčov Húževka - 2:2. Štyridsaťpäť sekúnd pred koncom druhej časti hry dostal zverencov Uweho Kruppa do vedenia šikovným tečom Tripp a už v 27. sekunde tretieho dejstva upravil na 4:2 po akcii Hackerta a prihrávke spoza bránky do odkrytej svätyne Ančička.

V 43. min zvýšil už na hrozivých 5:2 po dobre zvládnutom brejku Hackert. V druhej polovici tretej časti hry mali oba celky ešte i výhodu dvojnásobnej presilovky, no ani jeden tím ju nezužitkoval. Slováci upravili na 3:5 až v záverečnej päťminútovej presilovej hre, ktorá nasledovala po faule lakťom na Húževku z 56. min. Úspešným strelcom bol obranca

Hlasy (zdroj szlh.sk):
Július Šupler (tréner Slovenska): "Bol to dobrý zápas. Vyšla nám úvodná tretina, v ktorej sme prestrieľali súpera 16:6, mali sme veľa gólových príležitostí, ale skórovali sme iba raz. V druhej tretine sme urobili niekoľko chýb, ktoré súper využil. Nevyšiel nám nástup do záverečnej časti - za tri minúty sme dvakrát inkasovali a to rozhodlo o výsledku."

Uwe Krupp (tréner Nemecka): "Vedeli sme, že Slováci prišli na turnaj s viacerými novými hráčmi, no aj tak predstavujú veľkú silu. V našej kabíne vládla výborná atmosféra, verili sme si a som veľmi rád, že sme dnes uspeli. Škoda prehry v prvom zápase, mohli sme dnes hrať finále."

Ľuboš Bartečko (útočník SR): "Zápas rozhodli vylúčenia, naše chyby a chvíľková nekoncentrovanosť v úvode záverečnej tretiny. Šancí sme si vypracovali dosť a mali sme z nich vyťažiť viac gólov. Pred zápasom sme si verili, ale urobili sme niekoľko hlúpych chýb, za ktoré nás súper potrestal."

Martin Štrbák (obranca a kapitán SR): "Kto môže byť spokojný so štvrtým miestom? Som sklamaný. Ťažko sa mi hodnotí takýto zápas. Pykali sme za veľa vylúčení. Nástup do tretej tretiny nevyšiel našej päťke. Mali sme súpera pritlačiť, zvýšiť tlak, no naopak, dvakrát sme inkasovali. Odohrať tri zápasy za tri dni pri toľkom množstve vylúčených nás stálo veľa síl."

Zdielať na