komentár Marián Leško 2017
Zdroj: Maňo Štrauch
komentár Marián Leško 2017

Komentátorka Zuzana Kepplová napísala, že to, čo pre bratislavské námestia znamenalo posadenie Mariána Kočnera do basy a odsúdenie Ladislava Bašternáka, predstavuje pre východ republiky nezvolenie Jany Vaľovej a obvinenie Z. Roškovej. Je to „prísľub, že spravodlivosť príde aj do vášho mesta“. Otázka znie, či príde aj po všetkých, čo by si to zaslúžili.

Pokiaľ ide o vecnú stránku prípadu, je viac ako jasná. Firma pani Roškovej, „mojej Ľubky“, ako o nej hovoril bývalý premiér, brala dotácie na pozemky, na ktoré nemala zákonný nárok. Fakticky si to overila už aj Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ktorá to mohla a mala vedieť ako prvá.

V jeseni minulého roku totiž urobila kontrolu priamo na mieste, teda na plochách, na ktoré si Roškovej spoločnosť Agro Porúbka žiadala priame platby. A potvrdila, že ide o „nespôsobilé plochy, čo malo za následok nezrovnalosti zistené po vyplatení platieb. Aktuálne prebieha proces vymáhania neoprávnených platieb od žiadateľa.“

Pozrite si všetky Danglárove ilustrácie ku komentárom M. Leška

Ak toto zistila špecializovaná platobná agentúra, tak je zrejmé, že ani polícia nemôže zistiť nič iné. Faktický základ pre dôvodné podozrenie, že v tomto prípade naozaj došlo k zločinu a prečinu, je teda veľmi silný. Ale silné je aj podozrenie, že stíhané budú iba osoby, ktoré z nich profitovali, ale nie tie, ktoré umožnili, aby sa zločin dokonal.

Modus operandi,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa