Niektoré firmy na podpis kontraktu za vyše milión eur poslali splnomocneného advokátskeho koncipienta. Iné sa o vyhodnotení dozvedeli až z médií. Ministerka školstva Martina Lubyová rozdelila tridsiatim žiadateľom 33 miliónov eur. Medzi pomerne známe a štandardné podniky sa dostalo viacero firiem, ktoré vyvolávajú pochybnosti o objektivite programu.

Novoobjavené schopnosti

V košickej spoločnosti Solmea bývalého dekana Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a známeho stomatochirurga Andreja Jenču pribudla presne v deň vyhlásenia výzvy menšinová spoluvlastníčka Marta Galdunová. Podľa verejných údajov je živnostníčka, ktorá v malej obci Víťaz pri Prešove v minulosti prevádzkovala obchod s mäsom a údeninami. Lekára ovenčeného akademickými titulmi súčasne nahradila na mieste konateľa spoločnosti.

Ukázalo sa, že to bol obojstranne takticky úspešný ťah. Firma s tromi zamestnancami po jej príchode od štátu dostala 1,33 milióna eur. Čo je zhruba 76-násobok celkových tržieb, ktoré firma vykázala počas celej svojej päťročnej existencie. Spoločný podnik mäsiarky a stomatológa tak získal balík peňazí na výskum inovatívnych foriem liečenia kostných defektov prepojením bioaktívnych biomateriálov s autológnymi rastovými faktormi.

Ďalšia košická eseročka Futúrum Dynameis sa po trinástich rokoch zobudila a mesiac po vypísaní výzvy sa jej podarilo do obchodného registra zapísať nový predmet podnikania. Okrem prevádzkovania záložne či parkoviska sa rozhodla venovať výskumu v oblasti prírodných, technických a humanitných vied.

Bol to opäť výborný ťah, keďže

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa