Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojhra v Melbourne je už bez Slovákov. Šanca bola veľká, mrzelo Kužmovú

Slovenská tenistka Viktória Kužmová sa nepostarala o prekvapenie na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára, tvrdý povrch, celková dotácia 62,5 miliónov AUD).

17.01.2019 03:59 , aktualizované: 07:35
Viktória Kužmová Foto: ,
Viktória Kužmová.
debata

Vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry podľahla turnajovej šestke Ukrajinke Eline Svitolinovej za 67 minút 4:6, 1:6. Slovensko tak prišlo aj o posledné želiezko v singli.

V súboji o postup do osemfinále čaká Svitolinovú Číňanka Šuaj Čang.

Dvadsaťročná Kužmová (48. v rebríčku WTA) a Svitolinová (7.) odohrali druhý vzájomný zápas. Slovenskej tenistke nevyšla v Melbourne odplata za vlaňajšiu prehru v rovnakej fáze taktiež grandslamového Roland Garros, v Paríži uspela Ukrajinka po výsledku 6:3, 6:4. Vo štvrtok priniesol úvod stretnutia v Aréne Roda Lavera vyrovnaný tenis.

Rozlúčka Viktorie Kužmovej s Australian Open Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Tetovanie Eliny Svitolinovej počas zápasu s...

Slabšiu chvíľku si Kužmová vybrala v šiestej hre prvého setu, v ktorej musela odvracať tri brejkbaly. Za stavu 4:4 sa aj Slovenka dostala po troch víťazných úderoch k trom možnostiam na brejk, nedokázala ich však využiť. V následujúcej hre išla Kužmová podávať na udržanie sa v prvom dejstve. Súperku pustila po zhode k setbalu, následne zahrala Slovenka nevynútenú chybu a prehrala úvodný set v pomere 4:6.

V štvrtej hre druhého setu za stavu 2:1 pre Svitolinovú zahrala Kužmová pri zhode dvojchybu, súperka dokázala brejkbal využiť. Následne pri svojom podaní Svitolinová zisk brejku potvrdila a išla do vedenia 4:1. Ukrajinka sa dostala do rytmu, zobrala Slovenke aj ďalší servis a za stavu 5:1 pri svojom podaní premenila esom prvý mečbal a tešila sa z piateho postupu za sebou do 3. kola na Australian Open.

Viktória Kužmová v zápase proti Ukrajinke Eline... Foto: TASR/AP, Andy Brownbill
Viktória Kužmová Viktória Kužmová v zápase proti Ukrajinke Eline Svitolinovej v 2. kole Australian Open v Melbourne.

Kužmová sa snažila najmä pri svojom podaní určovať rytmus vo výmenách a nebála sa útočiť. Nakoniec však rozhodli väčšie skúsenosti Svitolinovej. V neprospech Slovenky hovorila aj štatistika nevynútených chýb, Kužmová ich zahrala o 18 viac ako jej súperka.

Kužmovú po skončení zápasu mrzela nevydarená koncovka prvého setu. „Šanca bola veľká. Hrala som dobre, no robila som viac chýb ako súperka. Aj v druhom sete som hrala to svoje, Svitolinová sa však zlepšila na returne, brejkla ma a nedalo sa s tým už nič robiť,“ povedala odchovankyňa košického tenisu pre Slovenský rozhlas.

Mertiňák: Viki nabrala nové skúsenosti

„Viki zvládla prvý set výborne. Škoda nepremenených troch brejkbalov za stavu 4:4. Svitolinová využila hneď prvý setbal a v druhom sete už Viki fyzicky odpadla. Tam už nestíhala a prehrala hladko. Svitolinová dnes predviedla super výkon, zahrala veľa víťazných úderov a málo nevynútených chýb,“ uviedol tréner slovenskej reprezentantky Michal Mertiňák pre agentúru SITA a dodal:

„Celkovo môžem vyjadriť spokojnosť so začiatkom sezóny. V Aucklande sa dostala Viki do semifinále. Takže má za sebou mnoho zápasov a hra bola tiež dobrá. Nabrala v nich nové skúsenosti.“

Elina Svitolinová počas zápasu s Viktoriou... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Elina Svitolinová Elina Svitolinová počas zápasu s Viktoriou Kužmovou.

„V zápase som sa snažila byť rýchla. Hrala som sebavedomo a som spokojná so svojou hrou. Odohrala som vlani v Singapure náročné stretnutia a dodali mi ešte viac sebavedomia. Viem, že môžem hrať na najvyššej úrovni a chcem si to preniesť aj na grandslamové turnaje,“ uviedla po stretnutí v rozhovore priamo na kurte víťazná Svitolinová.

Rodáčka z Košíc Kužmová sa v hlavnej súťaži v Melbourne predstavila druhýkrát. Pri vlaňajšej premiére skončila na úvodnej prekážke, keď v 1. kole nestačila na Belgičanku Elise Mertensovú (2:6, 1:6). Kužmová sa na prvý grandslam sezóny naladila dobrými výsledkami na turnaji v Aucklande.

Na Novom Zélande sa prebojovala až do semifinále, v ktorom podľahla Nemke Julii Görgesovej (1:6, 6:7 /6/). Pred štartom v Melbourne sa stihla predstaviť na podujatí v Hobarte, kde ju v 2. kole vyradila Belgičanka Kirsten Flipkensová.

Viktoria Kužmová v zápase 2. kola Australian... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Viktoria Kužmová Viktoria Kužmová v zápase 2. kola Australian Open proti Eline Svitolinovej.

Zverenkyňa Michala Mertiňáka v rámci projektu NTC Kužmová má za sebou vydarenú vlaňajšiu sezónu. Začala ju mimo Top 100 a ukončila ju na 50. mieste. Semifinálovou účasťou na turnajoch WTA v holandskom Hertogenboschi a maďarskej Budapešti si vytvorila nové kariérne maximum.

Na záver roka v decembri sa dostala do finále turnaja ITF v Dubaji a dobrú formu spred Vianoc ukazuje aj v úvode novej sezóny v Austrálii.

Dvadsaťštyriročná Svitolinová dosiahla v závere vlaňajšej sezóny svoj najväčší úspech v doterajšej kariére. V Singapure sa tešila z triumfu na koncoročnom výberovom podujatí WTA Finals, kde vo finále triumfovala nad Američankou Sloane Stephensovou po výsledku 3:6, 6:2, 6:2.

Na grandslamových turnajoch však ešte nikdy nenazrela ďalej ako do štvrťfinále, o semifinálovú účasť bojovala už trikrát, na Roland Garros 2015 a 2017 a vlani na Australian Open.

Australian Open

Dvojhra žien – 2. kolo:
Elina Svitolinová (Ukr.-6) – Viktória Kužmová (SR) 6:4, 6:1 za 67 minút

Športoví redaktori Pravdy odpovedali na otázky týkajúce sa prvého grandslamového turnaja sezóny – Australian Open. Pozrite si VIDEO:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Viktória Kužmová #Elina Svitolinová