Situácia na cestách je dramatickejšia, s príchodom tmy sa opäť zhorší

NETKY.SK • 15 Január 2019, 18:17 • 2 min
Situácia na cestách je dramatickejšia, s príchodom tmy sa opäť zhorší

POPRAD – Mimoriadne zlá situácia na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne naďalej pretrváva, podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Mariána Barillu je dokonca dramatickejšia, ako bola dopoludnia.

slovakia

left justify in out

„Cesty nám neustále zafúkava a silné sneženie a nárazový vietor prevláda už na väčšom území, ako to bolo ráno,“ uviedol s tým, že naďalej platí prvý situačný stupeň.

 

Na niektorých miestach sa rýchlosť vetra pohybuje na úrovni 80 až 100 kilometrov za hodinu. Navyše na väčšine územia husto sneží, takže situácia je veľmi komplikovaná.

 

„Robíme, čo môžeme, v teréne sú všetky naše vozidlá a museli sme v dvoch prípadoch nasadiť aj snehovú frézu. Tá rozširovala cestu medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, a tiež na hlavnej ceste číslo I/66 v okolí obce Ždiar. Tam už sú tak vysoké mantinely, že naše vozidlá nemajú sneh kam odhŕňať, preto musela fréza jazdné pruhy rozšíriť,“ ozrejmil Barilla s tým, že na niektorých miestach majú mantinely pri cestách aj dvojmetrovú výšku.

 

S príchodom tmy sa situácia ešte zhoršuje a podľa Barillu treba rátať s takmer nulovou viditeľnosťou na viacerých úsekoch. Šéf podtatranských cestárov dodal, že najhoršia situácia je medzi Popradom a Starým Smokovcom, Popradom a Veľkým Slavkovom, v okolí Mlynice, tiež medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, na trase medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, aj medzi Mengusovcami a Vyšnými Hágmi a Batizovcami a Tatranskou Poliankou.

 

 

"V okrese Kežmarok je to najhoršie medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, medzi Slovenskou Vsou a Lendakom a Tatranskou Kotlinou a Ždiarom. V Levočskom okrese sú najväčšie problémy najmä v okolí Domaňoviec, medzi Spišským Podhradím a Korytným, Uložou a Brutovcami, medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom a na úseku cesty Levoča – Závada," doplnil Barilla.

 

Nepriaznivé poveternostné podmienky budú zrejme pretrvávať až do stredajších (16.1.) obedňajších hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred vetrom a silným snežením pre okres Poprad 2. stupňa a pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov 1. stupňa.

 

Cestárom sa v regióne zatiaľ darí udržať všetky cesty zjazdné, hoci viaceré z nich sú prejazdné za veľmi sťažených podmienok. Jediný úsek ostáva pre nánosy snehu uzavretý, a to cesta medzi Štrbou a Šuňavou.

 

„Upozorňujeme vodičov, že pokiaľ naozaj nemusia, nech svoje autá radšej nechajú doma, podmienky sú veľmi zlé,“ uzavrel Barilla.

 

V súvislosti so zlou poveternostnou situáciou zatiaľ nemuseli hasiči v Prešovskom kraji riešiť žiadne mimoriadne udalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies