Viaceré podtatranské mestá ponúkajú bezplatné verejné korčuľovanie

NETKY.SK • 15 Január 2019, 16:27 • 2 min
Viaceré podtatranské mestá ponúkajú bezplatné verejné korčuľovanie

POPRAD – Obľúbená zimná atrakcia – ľadové korčuľovanie je obyvateľom viacerých podtatranských miest k dispozícii zadarmo.

slovakia

left justify in out

Bezplatné ľadové plochy alebo verejné korčuľovanie na zimnom štadióne majú v Poprade, Kežmarku, Starej Ľubovni či vo Svite. Najviac – až šesť ľadových plôch má k dispozícii mesto Vysoké Tatry.

Ako uviedol Martin Sýkora, komunikačný manažér mesta Vysoké Tatry, na území mesta je vybudovaných šesť verejných klzísk - z toho dve v najväčšej mestskej časti Tatranskej Lomnici, ďalšie tri sú v Novom a Dolnom Smokovci a jedno je vo Vyšných Hágoch.

 

Klziská sú podľa prevádzkového poriadku k dispozícii od rána až do večerných hodín, nakoľko všetky sú vybavené umelým osvetlením. „Náklady na údržbu a prevádzku klzísk sa pohybujú od päťtisíc do desaťtisíc eur za sezónu, ktorá trvá zhruba tri až štyri mesiace v závislosti od poveternostných podmienok, keďže nejde o umelé, ale o prírodné chladenie,“ doplnil Sýkora.


Mesto Poprad v súčasnosti prevádzkuje jednu otvorenú ľadovú plochu pri Aréne Poprad. V dopoludňajších hodinách je využívaná najmä materskými školami na výcvik korčuľovania, po zvyšok dňa slúži verejnosti.

 

img

 

„Počas víkendov, sviatkov a prázdnin využije plochu denne približne päťsto korčuliarov, mimo týchto dní je odhadovaná návštevnosť tristo osôb, najviac v popoludňajších a podvečerných hodinách,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca mesta Marián Galajda.

 

Okrem toho bolo verejnosti počas dvoch prázdninových dní k dispozícii aj verejné korčuľovanie na zimnom štadióne, ktoré navštívilo vyše tisíc korčuliarov.

 

Malá mobilná ľadová plocha, ktorá bola pôvodne v centre mesta, bude po generálnej oprave inštalovaná v areáli základnej školy v Spišskej Sobote, ktorá je mestskou časťou Popradu. Zámerom vedenia mesta je vybudovať dve nové otvorené ľadové plochy aj na sídliskách Juh a Západ.

V Kežmarku síce vonkajšiu ľadovú plochu nemajú, ale obyvatelia a ľudia z okolia môžu využívať bezplatné verejné korčuľovanie na zimnom štadióne v stredu, sobotu a v nedeľu, s výnimkou štátnych sviatkov.

 

„O verejné korčuľovanie v našom meste je veľký záujem, aj preto je počas víkendov k dispozícii až tri hodiny denne, kým v stredu je to len hodina a pol. Najväčší nápor sme zaznamenali počas zimných prázdnin,“ uviedla Zuzana Šlosárova z oddelenia komunikácia mesta Kežmarok. Verejné korčuľovanie v Kežmarku bude možné takmer do konca apríla.

Dve ľadové plochy sú aj vo Svite. Jedna je pri Mladosti, ktorú v dopoludňajších hodinách využíva aj miestna základná škola. Toto klzisko si vzalo pod dohľad Centrum voľného času vo Svite spolu s Mládežníckym parlamentom. Druhé klzisko pribudlo len nedávno, a to v mestskej časti Pod Skalkou. Tamojší ľad pripravovali dobrovoľní hasiči a obyvatelia mesta.

Mobilnú ľadovú plochu majú k dispozícii aj obyvatelia Starej Ľubovne. Tu prevádzkuje mesto v spolupráci s tenisovým klubom. Otvorené je denne vrátane víkendov.

 

“Mesto spolufinancuje mobilnú ľadovú plochu už tri roky s tým, že každoročne prispieva na jej prevádzku štyritisíc eur na obdobie troch mesiacov. Okrem toho mesto zabezpečuje na vlastné náklady aj údržbu ľadovej plochy,” vysvetli Štefan Žid z Mestského úradu Stará Ľubovňa. Tamojšia mobilná ľadová plocha bude k dispozícii do 6. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies