Svet sa topí v dlhu 244 biliónov dolárov

, BI Foto: getty images

Celosvetový dlh sa pohybuje v blízkosti historického maxima, dosiahol 244 biliónov dolárov, uviedol v novom dokumente Inštitút medzinárodných financií.

Nejde o rekordnú výšku, na začiatku roka 2018 to bolo 247,7 bilióna dolárov. Stále však podčiarkuje zvýšené obavy investorov o nabaľovaní dlhu v neskorej fáze globálneho hospodárskeho cyklu.

Inak povedané, globálny dlh je teraz viac ako trojnásobkom svetovej ekonomiky. Úroveň dlhu na celom svete dosiahol 318 % celosvetového hrubého domáceho produktu, čo je tesne pod najvyššou hodnotou 320 % v polovici roka 2016. Tieto zvýšené úrovne prichádzajú napriek "cyklickému nárastu globálneho rastu" za posledné dva roky, uviedol IIF.

"Z širšej perspektívy sa vyššie úrovne dlhu väčšinou spájajú  vyššou úrovňou systematických zraniteľností a znižujú schopnosť absorbovať šoky v čase finančného stresu," povedal Emre Tiftik z Inštitút medzinárodných financií. Obzvlášť dôležité je, aký druh dlhu rastie, v ktorých menách je denominovaný, kedy je splatný a z ktorých sektorov pochádza, poznamenal Tiftik. "Napríklad zvýšené spoliehanie sa na krátkodobý dlh a dlh v cudzej mene vystavuje suverenity a firmy globálnemu rizikovému sentimentu a môže spôsobiť najväčšiu nákazu bez ohľadu na povahu šoku."

Korporátny dlh predstavoval tretinu rastu celkového globálneho dlhu od roku 2016, uviedol IIF, pričom pomer firemného dlhu k HDP bol rekordne vysoký. Podnikový sektor, bývalí finančníci a vlády na celom svete predstavujú od začiatku finančnej krízy dohromady viac ako tri štvrtiny globálneho rastu dlhu. "Zatiaľ čo nárast firemného dlhu sa sústredil na rozvíjajúcich sa trhoch, na vyspelých trhoch sa zrýchľoval rast vládneho dlhu," uviedol Tiftik.

Dlh domácností je ďalšou dôsledne sledovanou metrikou ekonomického zdravia a IIF osobitne zdôrazňuje rýchly nárast na rozvíjajúcich sa trhoch. Dlh domácností na týchto trhoch, vrátane Číny, Indie, Mexika a Kórey, dosiahol v treťom štvrťroku roku 2018 úroveň 12 biliónov dolárov. Niekoľko vyspelých trhov, vrátane Francúzska, Belgicka a Fínska, zaznamenalo rovnako výrazný rast dlhu domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy