Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda Theresy May pokračuje len vďaka 19. hlasom
Zdielať na

Vláda Theresy May pokračuje len vďaka 19. hlasom

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May prežila hlasovanie o nedôvere - no len o 19 poslaneckých hlasov, v pomere 325 k 306. Líder opozičnej strany práce Jeremy Corbyn vyhlásil, že "zombie" administratíva premiérky May prišla o právo vládnuť.

Theresa May vyhlásila, že začne rokovať aj s lídrami ďalších strán v parlamente, aby našli také kompromisné riešenie pre Brexit, ktoré by bolo schválené: "Musíme nájsť riešenia, o ktorých môžeme rokovať a ktoré získajú dostatočnú podporu v snemovni," povedala.

Líder opozície Corbyn, ktorý inicioval hlasovanie o vyslovení nedôvery, však povedal, že predtým, ako sa začnú rokovania, by premiérka mala vylúčiť Brexit bez dohody.

"Vláda musí jednoznačne a navždy odstrániť možnosť katastrofy v podobe odchodu z EU bez dohody a chaosu, ktorý by tak vznikol," povedal Corbyn pred poslancami.

Jeho výzvu na vyslovenie nedôvery podľa portálu BBC podporili všetky opozičné strany, vrátane Škótskej národnej strany a Liberálnych demokratov.

Theresa May zopakovala prísľub, že sa vráti pred poslancov s novou možnosťou hlasovať o jej plánoch. "Som pripravená spolupracovať so všetkými poslancami na tom, aby sme uskutočnili Brexit a aby parlament opätovne získal dôveru britských občanov," vyhlásila Theresa May.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy