Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci neudržali remízu, Belgicko v závere rozhodlo
Zdielať na

Slováci neudržali remízu, Belgicko v závere rozhodlo

BRUGGY / Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali v stredajšom medzištátnom prípravnom stretnutí v Bruggách s favorizovaným domácim tímom Belgicka 1:2 (0:1).

Vittek sa zranil, hral len krátko

O jediný gól prvého dejstva na Štadióne Jana Breydela sa postaral v 10. min Eden Hazard z pokutového kopu, ktorý nariadil izraelský arbiter Alon Yefet za ruku Tomáša Hubočana v šestnástke hostí. Návrat slovenského útočníka Róberta Vitteka do najcennejšieho dresu po jedenapolročnej prestávke trval veľmi krátko, pre zranenie musel už po štvrťhodine opustiť ihrisko. V dramatickom závere padli ešte dva góly: najskôr Richard Lásik pri premiérovom štarte za A-tím SR vyrovnal, ale v 90. min rozhodol o víťazstve favorita striedajúci Mertens.

Medzištátny prípravný zápas:

Belgicko - Slovensko 2:1 (1:0)

Góly: 10. Hazard (z pok.kopu), 90. Mertens - 87. Lásik, ŽK: 90.+ Mertens - 84. J. Ďurica, rozhodovali: Yefet - Davidy, Bornshtein (všetci Izr.), 20 000 divákov

Belgicko: J.-F. Gillet - Alderweireld, Van Buyten, Lombaerts (62. Van Damme), Vertonghen - De Bryune (62. Mertens), Witsel (86. Simons), Dembélé - Mirallas (46. Nainggolan, 78. Buffel), Benteke (46. R. Lukaku), E. Hazard
Slovensko: D. Kuciak - Hubočan (77. Lásik), Škrtel, J. Ďurica, Švento (46. Pauschek) - Pečovský, Kucka (87. Saláta) - Hamšík, Sapara, Stoch (61. Mak) - Vittek (15. Michal Ďuriš)

Favorizovaní Belgičania hýrili od začiatku zápasu aktivitou a hnaní výbornými priaznivcami zatlačili Slovákov na ich polovicu. "Červení diabli" sa rýchlo dostali aj do vedenia. Hazard z ľavej strany nastrelil v šestnástke hostí ruku obrancu Hubočana, izraelský hlavný arbiter Yefet neváhal a ukázal na "biely bod". V 10. min si loptu postavila spomenutá hviezda domáceho výberu z anglického klubu FC Chelsea Eden Hazard a bolo 1:0. Po štvrťhodine musel nútene pre zranenie opustiť trávnik "navrátilec" do národného tímu SR Vittek. Belgičania pokračovali v nápore a v prvom polčase hosťom nič nedovolili. Naopak, potiť sa musel Kuciak. V 20. min likvidoval De Bruyneho pokus a potom bol rýchlejší ako dobiehajúci Benteke. Po polhodine hry agilný Bruyne vypálil a Škrtel nadvihol jeho strelu nad bránku hostí. Potom zaváhal Stoch, ale Hazard mieril nepresne a o chvíľu na to Witsel nad. V 38. min odcentroval Mirallas a veterán Van Buyten hlavičkoval iba tesne vedľa pravej žrde Kuciakovej svätyne.

Nasadenie Maka pomohlo, ale...

Po zmene strán to skúšal opäť De Bruyne, no bez efektu. Až v 50. min prišla prvá slovenská strela do priestoru domácej bránky: Hamšík ľavačkou vyskúšal pozornosť Gilleta. Potom stúpil Kuckovi na nohu Dembélé, slovenský stredopoliar však pokračoval v zápase. Zlepšenú hru hostí po zmene strán mohol korunovať Sapara, ale netrafil bránku po akcii striedajúceho Michala Ďuriša. V 61. min zahral nebezpečne štandardku Sapara a Hamšík hlavičkoval do rúk Gilleta. Tréneri SR Griga a Hipp poslali na trávnik aj debutanta Maka, ktorý rýchlosťou oživil hru Slovákov. Hamšík v 68. min mieril vedľa. Belgičania sa po výbornom prvom dejstve trochu uspokojili a nemali vyložené príležitosti. V 86. min Mak dostal ideálnu prihrávku od Saparu, ale trafil iba do nôh brankára domáceho tímu. V 87. min šokoval Belgicko Richard Lásik. Ďalší debutant v drese SR spoza šestnástky vyrovnal. Cennú remízu si však hostia nevybojovali: v 90. min totiž striedajúci Mertens rozhodol o víťazstve "diables rouges".

Stanislav Griga (tréner A-tímu SR): "Znova sme ukázali dve tváre nášho mužstva. Prvých 45 minút sme hrali veľmi zle, bez pohybu, bez emócii, chceli sme proti takémuto kvalitnému súperovi hrať kontaktný futbal. Boli sme však všade neskoro a vlastne do ničoho sme sa nedostali. Mali sme problém po našich chybách zachytávať protiútoky súpera, robili sme strašne veľa individuálnych chýb. Bolo to také zaspaté, pokračovali sme v trende z nevydareného novembrového duelu a zlého výkonu s Českom (0:3 v Olomouci, pozn.). V druhom polčase sme ukázali lepšiu tvár. Začali sme trochu viac behať, hrať iný futbal, hráči ukázali, že majú v sebe aj emócie a futbalový charakter. Zrýchlili sme pohyb aj kombinácice. Zrazu sme sa aj my začali dostávať do gólových príležitostí, mali loptu na svojich kopačkách, aj stratených lôpt bolo menej. Podarilo sa nám vyrovnať. Bohužiaľ, znova sme na záver urobili obrovskú chybu a keď to tak poviem, dali sme si prakticky vlastný gól. Aj tie posledné dve minúty stretnutia však naznačili, že mužstvo malo po zmene strán svoju tvár, tri štandardné situácie, gólové príležitosti, gólovú hlavičku. Zápas v Belgicku sme pokojne mohli napokon remizovať. Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi, s ktorým nie je hanba prehrať 1:2. Mrzí ma výkon v prvom polčase, no ten druhý nám dáva nádej, že sa mužstvo predsa len zobudí a v najbližšom marcovom kvalifikačnom zápase to bude lepšie a do domáceho duelu s Litvou nepôjde náš tím so zvesenými hlavami. Za druhý polčas v Bruggách môžu mať chlapci hlavy hore."
Dušan Kuciak (brankár tímu SR): "Za druhý polčas sme si v Belgicku nezaslúžili prehrať, o to viac ma to mrzí. Musíme sa poučiť z chýb, ktoré robíme, aby sa v kvalifikácii MS 2014 už neopakovali. Pri penalte to bolo možno také zvláštne. Ja som urobil ten krok, že sa hodím doľava, ale keď som videl, že Hazard trochu pribrzdil, myslel som si. že ešte skúsi ´Panenku´. Poslal to však do opačnej strany. Možno to vyzeralo hlúpo, ale inak som to nemohol riešiť. A druhý gól v mojej sieti v závere? Trafil to perfektne, aspoň z môjho pohľadu. Na loptu som si ani nesiahol, nemal som šancu."
Martin Škrtel (obranca a kapitán tímu SR): "Prvý polčas to bola katastrofa. Po zmene strán sme zlepšili náš výkon, vyrovnali sme, ale bohužiaľ, nepodarilo sa nám udržať až do konca stretnutia nerozhodný stav 1:1. Cez prestávku zazneli ostrejšie slová v kabíne a v druhom polčase sme začali hrať lepšie.Nebolo to ešte ideálne, no určite lepšie ako v prvom dejstve. Keď chceme uhrať dobrý výsledok s takým mužstvom, ako má Belgicko, potrebujeme nadpriemetný výkon počas celých 90 minút a nielen počas jedného polčasu. Som rád, že mladíci Lásik a Mak priniesli do mužstva oživenie a boli prínosom. Obaja potvrdili dobré chýry a referencie zo slovenskej dvadsaťjednotky i z ich klubov. Rišo (Lásik, pozn.) navyše nehral na ´svojom´ poste a predsa skóroval. Robo (Mak, pozn.) hral tiež výborne, zapadli dobre obaja."
Richard Lásik (debutant v najcennejšom drese, obranca a strelec jediného gólu tímu SR): "Dostal som inštrukcie od trénera a po mojom príchode na trávnik som hral svoju hru. Všetko bolo v pohode, bež problémov. V klube síce hrávam v strede zálohy, teraz som musel ísť na pravý kraj obrany, ale nemám problém hrať aj na tom poste. A môj gól? Myslím si, že moja strela bola aj tečovaná, musím si to pozrieť na videu doma v pokoji. Mal som za gól už aj nejaké gratulácie, ešte som nestihol odpísať. Dúfal som, že po vyrovnávajúcom góle sme chytili druhý dych a môžeme dať ešte na 2:1 pre nás, ale bohužiaľ sme ten gól dostali."
Róbert Mak (debutant v najcennejšom drese, stredopoliar tímu SR): "Po mojom príchode na trávnik som chcel pomôcť mužstvu. Dúfam, že sa mi to aj podarilo. Dokázali sme sa rozhýbať, lepšie ako v prvom polčase. Obavy či strach som nemal, veď v nemeckej bundeslige sú tiež takéto veľké štadióny a návštevy. So stredajším vystúpením nemôžem byť spokojný z toho pohľadu, že sme prehrali. Sám so sebou však áno, pretože som po prvý raz dostal dôveru od trénera a mám za sebou prvý štart za národné mužstvo. Dúfam, že nebol posledný. Verím, že v tom budem aj naďalej pokračovať."
Dušan Švento (obranca tímu SR): "Mám zmiešané pocity. Myslím si, že sme mohli ukázať viac, ako sme predviedli. Predovšetkým v prvom polčase sme hrali taký bojácnejší futbal, strácali sme dosť veľa lôpt a to bola škoda. Za nepriaznivého stavu sme napokon dali gól na 1:1, čo už sme chceli určite udržať do konca. Po chybe sme však v závere inkasovali. Zo zápasu v Belgicku sme pri lepšom výkone mohli vyťažiť aj viac."
Romelu Lukaku (útočník tímu Belgicka): "Prvý polčas bol z našej strany výborný. Na trávniku sme dominovali. Po zmene strán sa Slováci dostali do zápasu, zlepšili svoj výkon v defenzíve aj ofenzíve. Podarilo sa im vyrovnať. My sme však našťastie rýchlo odpovedali a strhli sme víťazstvo na našu stranu."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články