Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ŽREB ROZHODOL: Toto sú súperi slovenských volejbalistov na ME 2019

Na ilustračnej snímke slovenskí volejbalisti. Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci, ktorí sa na ME predstavia po siedmy raz v sérii a celkovo jubilejný desiatykrát, figurovali v 3. výkonnostnom koši spoločne s Estóncami, Turkami a Portugalčanmi.

Brusel 16. januára (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti budú hrať na ME (12. - 29. septembra) v B-skupine v Belgicku. Okrem domácej reprezentácie sa strenú so Srbskom, Nemeckom, Španielskom a Rakúskom. Rozhodol o tom stredajší žreb v belgickom Bruseli.

Hostiteľmi ME sú okrem Belgicka aj Francúzsko, Slovinsko a Holandsko. Žreb v bruselskom Atómiu určil štyri šesťčlenné skupiny. Slováci, ktorí sa na ME predstavia po siedmy raz v sérii a celkovo jubilejný desiatykrát, figurovali v 3. výkonnostnom koši spoločne s Estóncami, Turkami a Portugalčanmi. Krajiny rozdelili do košov podľa európskeho rebríčka, ktorý bol aktuálny pred štartom kvalifikácie. Pred žrebom bolo jasné, že sa v skupine nemôžu stretnúť finalisti uplynulého európskeho šampionátu Rusko a Nemecko.

Skupinovú fázu odohrajú v šiestich mestách: Montpellieri (A-skupina), Bruseli a Antverpách (B-skupina), v Ľubľane (C-skupina), Rotterdame a Amsterdame (D-skupina). V šesťčlenných skupinách na každého účastníka čaká päť súbojov, štyria najlepší z každej skupiny postúpia do osemfinále. Osemfinálové a štvrťfinálové duely hostia Nantes, Ľubľana, Antverpy a Apeldoorn. Semifinálové stretnutia sa uskutočnia v Ľubľane a Paríži, vo francúzskej metropole následne turnaj vyvrcholí zápasmi o medaily.

Nováčikmi šampionátu aj vďaka rozšíreniu počtu účastníkov sú Čiernohorci a Macedónci, nechýba žiadna z popredných krajín starého kontinentu. Slovensko na európskom šampionáte nechýbalo od roku 2007, predstaví sa na ňom siedmykrát v sérii a celkovo si pripíše už desiatu účasť. Zverenci trénera Andreja Kravárika postúpili z kvalifikácie na šampionát ako víťaz kvalifikačnej C-skupiny, za sebou nechali Čiernohorcov, Moldavcov aj Islanďanov. Slováci na uplynulých dvoch európskych šampionátoch (Poľsko 2017, Bulharsko a Taliansko 2015) nepostúpili zo základnej skupiny do play off o štvrťfinále, v kľúčových súbojoch vtedy podľahli Čechom, resp. Fínom. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď v "skupine smrti" v Prahe triumfovali pred Bulharmi, Poliakmi a Nemcami, napokon obsadili 5. miesto.

Hlasy po žrebe:

Andrej Kravárik, tréner SR: "Každá skupina má svojho favorita, rovnako aj tá naša. Myslím, že to mohlo dopadnúť aj horšie. Belgičania budú doma silní, to isté platí aj o Srboch a Nemcoch, sú to tímy zo svetovej špičky. Musíme sa dobre pripraviť na súperov, ktorých môžeme zdolať, ale v každom zápase pôjdeme naplno. Každý súper je hrateľný, dôležité bude aj poradie zápasov, ktoré sa dozvieme neskôr. Ideme do boja. Verím, že dosiahneme lepší výsledok ako na majstrovstvách Európy 2017, našim cieľom je postup zo skupiny."

Marek Rojko, športový riaditeľ slovenskej volejbalovej federácie (SVF), prítomný na žrebe: "Myslím si, že sme dostali jednu zo silnejších skupín, pokiaľ ide o prvé tri družstvá. Je to však realita, smerom k postupu máme aj prijateľných súperov. Ak by sme pred osemfinále chceli rátať s lepším umiestnením, bude potrebné zdolať niekoho z vyššie nasadených. Žreb treba brať ako realitu, pokúsiť sa obhájiť postupové miesto a minimálne raz prekvapiť."

Juraj Zaťko, nahrávač SR: "Favoriti našej skupiny sú jasní, ale nie nezdolateľní. Nemecko sa nám už na ME podarilo poraziť a tak isto Srbsko sme intenzívne trápili na ME v Taliansku. Našou úlohou bude zdolať papierovo slabšie Španielsko a Rakúsko. Tieto tímy sú na tom výkonnostne podobne ako my a myslím, že práve tieto zápasy budú najnáročnejšie. Celkovo sa táto skupina môže veľmi zamotať, pretože každý z tímov určite vidí v rozlosovaní príležitosť."

Peter Michalovič, univerzál SR: "Žreb možno vyzerá nepriaznivo, ale na ME sa nezúčastnia tímy, ktoré by boli vyložene slabé. Kľúčové budú najmä zápasy proti Španielsku a Rakúsku. Samozrejme, nebudeme chcieť dať nič zadarmo ani ostatným súperom, ale nemôžme mať veľké oči. Najdôležitejšie bude sa kvalitne pripraviť a hrať sebavedomo."

Zloženie základných skupín ME:


A-skupina (Francúzsko):
Francúzsko, Taliansko, Bulharsko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko

B-skupina (Belgicko):
Belgicko, Srbsko, Nemecko, SLOVENSKO, Španielsko, Rakúsko

C-skupina (Slovinsko):
Slovinsko, Rusko, Fínsko, Turecko, Macedónsko, Bielorusko

D-skupina (Holandsko):
Holandsko, Poľsko, Česko, Estónsko, Ukrajina, Čierna Hora