Ceny pohonných hmôt pôjdu nahor

NETKY.SK • 10 Január 2019, 12:05 • 2 min
Ceny pohonných hmôt pôjdu nahor

BRATISLAVA - Ceny pohonných látok na Slovensku sa začnú postupom času zvyšovať. Pre TASR to uviedol analytik Finlord, s.r.o., Boris Tomčiak. Do konca mesiaca je možné zdraženie aj o dva centy na liter. Momentálne sú však na Slovensku ceny celkom priaznivé.

slovakia

left justify in out

Dôvodom opätovného rastu je pokles produkcie kartelu OPEC a očakávanie ďalšieho znižovania ťažby. OPEC a Rusko sa minulý rok dohodli na pomerne významnom koordinovanom znížení ťažby. Zásoby ropy vo svete sú momentálne mierne nadpriemerné, ale dá sa očakávať, že v najbližších mesiacoch klesnú späť na priemerné hodnoty.

 

img

 

Dôvodom decembrového prepadu cien ropy bola podľa jeho názoru obava obchodníkov z citeľného spomalenia globálnej ekonomiky, ktoré by značne podviazalo dopyt po rope, pretože by rapídne spomalil rast objemu celkovej produkcie jednotlivých ekonomík.

Túto obavu živil najmä strach z ďalšej eskalácie obchodnej vojny medzi USA a Čínou, a tiež vyhliadka na pokračujúce sprísňovanie menovej politiky USA. Po Vianociach sa však tieto obavy čiastočne rozptýlili. Americká centrálna banka v súčasnosti signalizuje spomalenie tempa zvyšovania úrokových sadzieb a nie nepatrná je aj nádej na deeskaláciu napätia v obchodnom vzťahu USA a Číny.

 

img

 

"Cena ropy Brent sa teda vrátila nad úroveň 60 USD za barel. Aj v budúcom týždni tak možno očakávať markantné zlacnenie jednak benzínu, ako aj nafty, aj keď nie také výrazné, ako v uplynulých siedmich dňoch. Cena sa bude pohybovať v intervale od 20 do 25 halierov na liter.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies