V obchodnom spore medzi EÚ a USA zrejme tak skoro k dohode nedôjde, myslí si európska komisárka

NETKY.SK • 10 Január 2019, 08:13 • 2 min
V obchodnom spore medzi EÚ a USA zrejme tak skoro k dohode nedôjde, myslí si európska komisárka

WASHINGTON - V rokovaniach medzi Európskou úniou (EÚ) a USA o obchodnej dohode sa nečrtá žiadne rýchle riešenie.

slovakia

left justify in out

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová povedala v stredu vo Washingtone, že dohoda nie je na dohľad.

 

Európska únia (EÚ) naďalej vylučuje rokovania o poľnohospodárstve, podľa Malmströmovej ide výlučne o priemyselné tovary. Malmströmová sa v utorok (8. 1.) stretla so splnomocnencom USA pre obchod Robertom Lighthizerom.

 

img

Cecilia Malmströmová

Zdroj: SITA

 

EÚ počíta s tým, že USA v súlade so svojím sľubom nezavedú nové clá, kým trvajú rokovania medzi oboma stranami. "Predpokladáme, že Američania dodržia dohodu," uviedla Malmströmová, ktorá sa má vo štvrtok (10. 1.) stretnúť s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom.

 

Americký prezident Donald Trump pohrozil EÚ zavedením ciel na dovoz áut. V júli sa Trump stretol s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom vo Washingtone, pričom obe strany prejavili záujem o riešenie sporu. Naďalej však neexistuje žiadna konkrétna dohoda.

 

img

Donald Trump s Jeanom-Claudom Junckerom

Zdroj: SITA

 

Juncker vtedy prisľúbil, že EÚ dovezie viac sóje z USA. Malmströmová poukázala na to, že import sóje z USA vyskočil o 122 %. "Myslím si, že v budúcnosti sa ešte zvýši."

 

Malmströmová mala v stredu vo Washingtone rokovať s predstaviteľmi USA a Japonska o pravidlách Svetovej obchodnej organizácie (WTO) týkajúcich sa napríklad subvencií alebo transferu technológií. Zdôraznila, že nejde o vytvorenie koalície proti Číne. "Mnohé čínske praktiky vyvolávajú obavy, pretože pre ne neexistujú v rámci WTO žiadne skutočné pravidlá a v tom chceme zjednať nápravu."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona