Posolstvo z Gdanska

Vrah gdanského starostu Pawla Adamowicza svoj skutok označil za politickú odvetu. Poľská polícia po vražde zatkla troch ľudí, ktorí vyzývali na ďalšie vraždenie. Adamowicz bol známy humanistickým kresťanstvom, európskou orientáciou, otvorenosťou k menšinám či utečencom – všetko v príkrom kontraste s rétorikou vládnej strany Právo a spravodlivosť či extrémne pravicovej Všepoľskej mládeže.

16.01.2019 16:00
debata (5)

Bežne dostával výhražné maily. Politická motivácia sa však vraj nepotvrdila. Vyšetrovatelia nevylučujú duševné ochorenie.

V polovici roku 2016 bola zavraždená britská poslankyňa Jo Coxová, ktorá sa usilovala o zotrvanie Británie v Európskej únii. Aj jej vrah bol označený za „duševne chorého“. Okrem toho bol stúpencom krajne pravicovej, rasistickej severoamerickej Národnej aliancie.

V marci minulého roku zas v Riu de Janeiro prišla o život poslankyňa a aktivistka Marielle Francová, zastrelili ju, keď sa vracala zo zhromaždenia za práva černošských žien. Bojovala za práva chudobných, menšín, žien a proti rasizmu. Vrahovia sa nenašli, ani tam však nechýbali poznámky o extrémistických „solitéroch“ s duševnou poruchou, podobne ako v súvislosti s masovým vrahom Andersom Breivickom v Nórsku.

Nuž, asi nikto, kto vykoná podobný čin, to nebude mať v hlave celkom v poriadku. Ale v súvislosti s ultrakonzer­vatívnymi, homofóbnymi a rasistickými vrahmi by sme sa mali zbaviť predstavy o akýchsi výnimkách, ktorých činy nesúvisia s politikou. Málokto už dnes obíde do očí bijúcu skutočnosť, že sociálne napätie a nenávistný prejav sa stávajú bežnou výbavou politického diskurzu, v ktorom sa takáto likvidácia nepohodlných stáva čoraz bežnejším javom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Gdansk #rasizmus #homofóbia #pravicoví extrémisti #Pawel Adamowicz