Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Martina (†27) bude synček poznať len z FOTO: Slovenského záchranára zabila lavína v Alpách

Lavína zabila Martina Škorvánka. Zobraziť galériu (8)
Lavína zabila Martina Škorvánka. (Zdroj: FB/Mária Škorvanková, FB/Martin Škorvánek,)

TATRY – Pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami v našich horských oblastiach varujú horskí záchranári. Tí návštevníkov nabádajú, aby zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom teréne, lebo snehová pokrývka je na väčšine strmých svahov slabo spevnená a možnosti túr sú silne obmedzené. V utorok zabila lavína skúseného horolezca a horského nosiča Martina Škorvánka.

Pád lavíny neprežil slovenský horolezec

Tragická udalosť sa stala v utorok v švajčiarskych Alpách. O život v dôsledku pádu lavíny prišiel Martin Škorvánek (†27), skúsený horolezec a horský nosič zo Spišskej Novej Vsi.

Na snímke je zosnulý Martin Škorvánek.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke je zosnulý Martin Škorvánek.  (Zdroj: FB/Martin Škorvánek)

Podľa informácií RTVS mal byť v Alpách so svojimi dvoma kamarátmi, no v čase nešťastia bol sám. Nezvestný bol od nedele, kedy sa nevrátil na chatu. Kvôli zlému počasiu ho stotožnili lavínovým vyhľadávačom pomocou vrtuľníka pod lavínou až včera.

na snímke je nebohý Martin Škorvánek so synom Jurkom.
Zobraziť galériu (8)
na snímke je nebohý Martin Škorvánek so synom Jurkom.  (Zdroj: FB/Mária Škorvanková)

Škorvánek bol milovníkom a ochrancom prírody. Zanechal za sebou 3-ročného syna Jurka s manželkou Máriou. Jeho blízki ho označili ako aktívneho dobrovoľného strážcu prírody, priateľského človeka, ktorý pomáhal pri tých najnáročnejších prácach.    

Na snímke je zosnulý Martin Škorvánek s manželkou Máriou.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke je zosnulý Martin Škorvánek s manželkou Máriou.  (Zdroj: FB/Mária Škorvanková)
 

Výstraha pred lavínovým nebezpečenstvom

Horská záchranná služba (ďalej len HZS) v súvislosti s nepriaznivým poveternostnými podmienkami v horských oblastiach vydala výstrahu. Návštevníkov upozorňuje, aby zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom teréne.

HZS vydala výstrahu pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: hzs)

„Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou viac ako 70 km/h, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť okolo 30 m/s (okolo 100 km/h ),“ vystríha HZS s tým, že v popoludňajších a nočných hodinách sa očakáva výskyt silného  sneženia, pri ktorom spadne 50 až 70 cm, ojedinele až 80 cm nového snehu. „Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne HZS neodporúča túry do vysokohorského prostredia.“

Vo Vysokých a Západných Tatrách a Malej Fatre je dnes veľké riziko lavínového nebezpečenstva, t. j. 4. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na väčšine strmých svahov slabo spevnená. Možnosti túr sú silne obmedzené.  

V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre je dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom veľkého množstva napadnutého snehu, pretrvávajúceho sneženia a silného vetra dochádza k lámaniu a padaniu stromov na turistické trasy.

Dievčatko si zlomilo stehennú kosť

Pomoc leteckých záchranárov v utorok potrebovalo 11-ročné dievča. Lyžiarka sa zranila po tom, čo sa na svahu zrazila s ďalším lyžiarom. V dopoludňajších hodinách sa jej na pomoc vybrali pozemní záchranári, ktorí pacientku po primárnom ošetrení previezli k vrtuľníku. Dievča utŕžilo zlomeninu stehennej kosti.

Na snímke je zachytený zásah leteckých záchranárov z utorka.
Zobraziť galériu (8)
Na snímke je zachytený zásah leteckých záchranárov z utorka.  (Zdroj: FB/Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE)

„Lekár jej zranenie zafixoval, podal potrebnú medikáciu a po preložení na palubu bola pacientka letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici,“ uviedla služba na sociálnej sieti, kde zverejnila i fotky zo zásahu.

Zablúdení Poliaci 

Pozemní záchranári HZS spolu s ich poľskými kolegami pomáhali v pondelok vo večerných hodinách dvom zablúdeným lyžiarom poľskej národnosti. Tí lyžovali v stredisku pod vrcholom Pilsko na poľskej strane.

Na snímkach je pomoc lyžiarom na slovensko-poľskej hranici
Zobraziť galériu (8)
Na snímkach je pomoc lyžiarom na slovensko-poľskej hranici  (Zdroj: FH/HZS)

„Poľskí záchranári predpokladali, že dvojica mohla zablúdiť až na slovenské územie. Do terénu vyrazilo postupne deväť záchranárov HZS a prehľadávali vytipované územie,“ priblížili záchranári s tým, že dvojica lyžiarov bola v nočných hodinách nájdená v doline Veselianka. Odtiaľ boli transportovaní snežným skútrom na slovensko-poľskú hranicu, kde ich odovzdali kolegom z Poľska.

Zablúdení lyžiari na slovensko-poľskej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FH/HZS)

Viac o téme: TatryLavínaVýstrahaMartin Škorvánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu