Turecká centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Turecká centrálna banka aj napriek slabej líre a vysokej inflácii ponechala úrokové sadzby nezmenené. Výbor pre menovú politiku nezmenil sadzby už na svojom treťom zasadnutí po sebe, keď predtým výrazne zvýšil sadzby vlani v septembri. Kľúčový úrok zostal na úrovni 24 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.
„Zatiaľ čo vývoj importných cien a podmienok domáceho dopytu viedol k istému zlepšeniu inflačného výhľadu, riziká ohrozujúce cenovú stabilitu naďalej prevládajú,“ uviedla banka vo svojom vyhlásení. „Menový výbor sa preto rozhodol nezmeniť nastavenie menovej politiky, kým inflačný výhľad neukáže výrazné zlepšenie.“
Turecká centrálna banka v septembri zvýšila kľúčovú sadzbu o 6,25 percentuálneho bodu zo 17,75 % na 24 %, a to aj napriek silnému tlaku zo strany vlády, aby ju znížila. Centrálna banka vtedy vyhlásila, že neuvoľní menovú politiku, kým inflácia neklesne.
Turecká inflácia v októbri prvýkrát za vyše 15 rokov prekročila 25 %, potom sa však mierne spomalila a v decembri dosiahla 20,3 %. Dôvodom nárastu inflácie bolo oslabenie líry, ktorá sa však v uplynulých týždňoch mierne zotavila.

Súvisiace články

Aktuálne správy