Pred dvomi rokmi bojovala o život. Teraz siaha na ďalší titul

Petra Kvitová.
Petra Kvitová. (Autor: David Moir TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. jan 2019 o 16:04

Češka Petra Kvitová hladko postúpila do 3. kola.

BRATISLAVA. Sú to dva roky, čo tenisová šampiónka čelila útočníkovi, ktorý sa pred ňou oháňal nožom. Skončila v nemocnici.

Na ľavej ruke mala prerezané dva nervy a sedem šliach. Nôž, ktorý Petre Kvitovej zaryl zlodej do ľavej ruky, zanechal hlbokú stopu na každom prste.

Chirurg Radek Kebrle dával poškodené väzivá dokopy štyri hodiny. Keď uvidel, ako ruka dvojnásobnej víťazky Wimbledonu vyzerá, pochopil, že s útočníkom v podstate bojovala o život.

Nôž mala pod krkom

„Každé poranenie nejakým predmetom či prístrojom sa na tele prejaví istými stopami. Z nich skúsený človek dokáže presne vyčítať, čo sa prihodilo. V Petrinom prípade šlo o chytenie noža všetkými prstami a veľkou silou. Mala ostrie pod krkom. Chytila ho svojou silnejšou, dominantnou rukou – ľavačkou,“ opisoval Kebrle pre MF Dnes.

To bolo v decembri 2016, pár dní pred Štedrým dňom. Operácia sa však podarila. Po nej nesmela Kvitová zošité šľachy nijako zaťažovať tri mesiace.

Po piatich mesiacoch od operácie už hrala prvé zápasy. Taký rýchly návrat bol nečakaný. Navyše Kvitová sa dokázala vrátiť do svetovej špičky a dnes je šiesta v rebríčku WTA.

Súhlas na to, aby Kebrle rozpovedal, v akom stave bola jej poranená ruka, dala až s odstupom času.

„Ale dala ho veľmi rada. Prečo? Lebo možno teraz ľudia pochopia, akú skvelú prácu urobil a aký zázrak je, že Petra opäť hrá tenis,“ povedal Kvitovej hovorca Karel Tejkal.

Zahrala najlepší úder

Na svetovú scénu sa vrátila až prekvapivo rýchlo. Vlani dokonca už získala dva turnajové tituly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Pred dvomi rokmi bojovala o život. Teraz siaha na ďalší titul