Nová karavána migrantov smeruje do USA: Prezident Trump ju chce zastaviť múrom

NETKY.SK • 15 Január 2019, 18:41 • 2 min
Nová karavána migrantov smeruje do USA: Prezident Trump ju chce zastaviť múrom

SAN PEDRO SULA - Stovky obyvateľov Hondurasu sa v pondelok vydali na cestu do Spojených štátov, informovala agentúra AFP. Vytvorili tak ďalšiu karavánu, ktorú americký prezident Donald Trump v utorok využil na zdôvodnenie výstavby múru na hraniciach s Mexikom.

slovakia

left justify in out

Viac ako 500 ľudí sa vydalo na cestu z mesta San Pedro Sula na severozápade Hondurasu. Jeden z migrantov pri odchode pre AFP ako dôvod odchodu uviedol kriminalitu a nedostatok pracovných miest v krajine.

 

Smerom k hraniciam Spojených štátov sa v októbri zo stredoamerických krajín vydalo v rôznych skupinách okolo 9000 ľudí. Veľká časť z nich ostala v mexickom meste Tijuana ležiacom blízko hraníc s USA. Starosta Tijuany v novembri v súvislosti s migrantmi vyhlásil stav humanitárnej krízy.

 

 

Prezident Trump žiada viac než päť miliárd dolárov na výstavbu "múru", ktorý má podľa neho zastaviť nelegálnych migrantov.

"Ďalšia veľká karavána mieri z Hondurasu k našej južnej hranici," napísal Trump na Twitteri. "Iba múr alebo oceľová bariéra našu krajinu ochráni. Zastavte politické hry a ukončite shutdown!"

 

Členovia Demokratickej strany, ktorí majú väčšinu v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu, projekt výstavby múru zavrhli ako snahu o vyvolávanie senzácie.

 

Prezident v reakcii odmieta podpísať zákony o financovaní federálnych inštitúcií, ktoré tak museli obmedziť svoju činnosť (tzv. shutdown) a pozastaviť vyplácanie miezd státisícom zamestnancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona