Irán ani napriek hrozbám Izraela nestiahne vojakov zo Sýrie

Irán ponechá v Sýrii príslušníkov svojich vojenských jednotiek aj napriek hrozbám Izraela, že ak sa z krajiny nestiahnu, môžu sa stať terčmi útokov zo strany židovského štátu. Vyhlásil to v stredu veliteľ iránskych elitných revolučných gárd Mohammad Alí Džafarí, ktorého citovala agentúra ISNA.

16.01.2019 14:59
debata (39)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok pohrozil, že izraelské jednotky budú na iránskych vojakov v Sýrii útočiť dovtedy, kým z tejto krajiny neodídu.

„Iránska islamská republika bude mať v Sýrii naďalej svojich vojenských poradcov, príslušníkov revolučných gárd i zbrane,“ povedal Džafarí. Veliteľ revolučných gárd zároveň označil Netanjahuove hrozby za „žart“ a varoval, že izraelská armáda „sa zahráva s chvostom leva“.

Agentúra Reuters pripomenula, že v už sedem rokov trvajúcej vojne, vedenej proti povstalcom a militantom, podporujú Irán a Rusko sýrskeho prezidenta Bašára Asada a do krajiny už poslali tisíce svojich vojakov.

Izrael sa v zvýšenej miere obáva toho, že jeho regionálnemu rivalovi Iránu sa v susednej Sýrii podarí nastoliť dlhodobú vojenskú prítomnosť. Židovský štát tvrdí, že za uplynulé dva roky uskutočnil v Sýrii na iránskych vojakov už vyše 200 útokov.

Netanjahu v nedeľu oznámil, že izraelské vojenské letectvo zaútočilo v Sýrii na iránsku skrýšu zbraní.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán