„S touto osobou som nemal nikdy blízky vzťah, rodinný, priateľský, nepriateľský, majetkový a finančný,“ povedal na brífingu P. Šufliarsky. Nevie, kto by ho chcel zlikvidovať, približne pol roka nad tým rozmýšľa.

Či bude vypočutá aj Alena Zs., obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, P. Šufliarsky nechcel špecifikovať. Neodpovedal ani na to, či osoby navrhnuté na vypočutie sú momentálne vo väzbe.

Aktualizované o 16:55

Šufliarsky sa stretol s Marianom Kočnero, na prokuratúre maximálne dvakrát, vždy v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, bez toho, aby predtým vedel, kto bude na stretnutí prítomný. Uviedol, že M. Kočner ho v roku 2017 kontaktoval a chcel sa stretnúť, no on ho odmietol s tým, že také veci nerobí.

Je predčasné hovoriť o tom, či hrozí stíhanie, alebo iný postih bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi v súvislosti s nahrávkou rozhovoru medzi ním a M. Kočnerom, myslí si P. Šufliarsky. Doplnil, že orgány činné v trestnom konaní majú v tejto veci dostatočne voľné ruky.

„To, akým spôsobom je možné prerušiť výkon funkcie prokurátora, stanovuje zákon,“ povedal. Dočasne pozastaviť výkon funkcie služobnej činnosti prokurátora sa môže, ak je voči nemu vedené disciplinárne konanie za závažné previnenie, alebo je trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin, ozrejmil. P. Šufliarsky deklaroval, že z vecí, ktoré sú obsahom uvedenej nahrávky, ani jedna neprešla jeho rukami.

„Obsah nahrávky a ďalšia komunikácia medzi rôznymi osobami, nemôžem špecifikovať akými, obsahujú podozrenie z korupčnej a inej trestnej činnosti. Spracoval som generálnemu prokurátorovi písomný pokyn pre špeciálneho prokurátora, kde budú tieto veci preverené, “ povedal P. Šufliarsky.

Dodal, že špeciálny prokurátor má zabezpečiť aj dozor proti úniku informácií a zachovaní objektivity dozoru, keďže boli viacerí prokurátori v rezorte podriadení D. Trnkovi. Ide podľa neho o podozrenie zo závažnej trestnej činnosti. Predpokladá, že nahrávkou sa bude zaoberať špecialista na korupčnú trestnú činnosť.

Počas maximálne dvoch stretnutí s M. Kočnerom v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora D. Trnku si P. Šufliarsky nevšimol, že by sa k nemu podnikateľ správal, ako k svojmu podriadenému. Nevie, kedy nahrávka medzi týmito dvoma osobami vznikla, preto nevie posúdiť, aké väzby a vzťahy v tom období mali.

„Ja som bol radový prokurátor. Boli tu iné prokurátorské esá, ktoré tie vzťahy poznali,“ uviedol.

Nahrávkou rozhovoru bývalého generálneho prokurátora D. Trnku s obvineným podnikateľom M. Kočnerom sa bude zaoberať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V prípade D. Trnku môže generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár postupovať iba v intenciách zákona. Zánik služobného pomeru prokurátora, respektíve jeho odvolanie, upravuje paragraf 15 Zbierky zákonov č. 154/2001.