Veľká Británia by mala objasniť svoj postoj v otázke brexitu, myslia si europoslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Michel Barnier
Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier. Foto: archívne, SITA/AP

ŠTRASBURG 16. januára (WebNoviny.sk) – Európania zostanú jednotní a práva občanov Európskej únie (EÚ) zostávajú prioritou, zdôraznili poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas stredajšej rozpravy k výsledku hlasovania britského parlamentu o dohode o brexite.

Po utorkovom odmietnutí dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie dolnou komorou britského parlamentu nastal čas, aby britská vláda a parlament informovali Úniu, na čom dokážu nájsť väčšinovú zhodu a ako si predstavujú vzťahy s EÚ v budúcnosti, zdôraznili poslanci.

Vyjednaná dohoda je jediným kompromisom

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier zároveň podčiarkol, že vyjednaná dohoda o vystúpení je najlepším a jediným možným kompromisom v rámci mantinelov vytýčených britskou vládou. Prináša právnu istotu tam, kde brexit vytvára neistotu, dodal.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans zdôraznil, že ustúpenie od stanovených zásad, ktoré sa okrem iného týkajú práv občanov, mierového procesu a hranice medzi Írskou republikou a Severným Írskom, je pre EÚ neakceptovateľné.

Brexit bez dohody nie je v nikoho záujme

Koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt vyzval na nadstranícky dialóg v Spojenom kráľovstve, ktorého výsledkom by malo byť dosiahnutie väčšiny potrebnej na prekonanie súčasnej patovej situácie a prípadné predefinovanie britských vyjednávacích mantinelov.

Zmeny v britskej rokovacej pozícii by podľa neho mohli viesť k zváženiu hlbších budúcich vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. Poslanci tiež zdôraznili, že odchod Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody by nebol v nikoho záujme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Frans TimmermansGuy VerhofstadtMichel Barnier
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaEurópsky parlament