Na severe hlásia absolútnu kalamitu, pomáha vojsko i transportér

TA3 SITA TASR
16.1.2019 14:52

Absolútna kalamita. Takto hodnotí polícia situáciu na severe Slovenska, ktoré bojuje s extrémnymi množstvami snehu. Mimoriadnu situáciu vyhlásili pre celé Kysuce, aj vo veľkej časti Oravy.

Mimoriadna situácia pre sneh stále platí vo všetkých obciach na Kysuciach a v okrese Námestovo na Orave. Ako ďalej uviedol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žilina Ľubomír Hollý, mimoriadna situácia je vyhlásená aj v ďalších 11 obciach na Orave, 15 obciach na Liptove, dvoch obciach v Turci, štyroch v okrese Žilina a dvoch v okrese Bytča.

Hasiči pomáhajú so špeciálnou vyslobodzovacou technikou na 11 miestach v Žilinskom kraji, prevažne na Orave a Kysuciach. Na Oravu v noci dorazil aj plávajúci transportér z Malaciek, ktorý v prípade potreby dokáže evakuovať ľudí aj zo zasnežených osád v ťažkom teréne. Vojaci zo Žiliny a Martina od utorka pomáhajú pri odpratávaní snehu a cencúľov v Oravskej Lesnej a Novoti.

V stredu po zasadnutí krízového štábu vyhlásilo tretí stupeň aktivity mesto Liptovský Mikuláš. „Dôvodom je situácia na cestách spôsobená intenzívnymi snehovými zrážkami, ktoré obmedzili priechodnosť ciest a chodníkov a hrozí zranenie ľudí, vznik dopravných nehôd či meškanie mestskej autobusovej dopravy,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

V súvislosti so snehovou kalamitou na Orave sa popoludní v Námestove uskutočnilo zasadnutie krízového štábu, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Všetky nasadené sily a prostriedky z HaZZ a Dobrovoľnej požiarnej ochrany zostávajú momentálne dislokované na najkritickejších miestach. "V okrese Námestovo zasahuje v týchto miestach 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov," uviedla Farkasová, podľa ktorej ide najmä o lokality Oravská Lesná a Novoť, kde budú hasiči odstraňovať nánosy snehu z viacerých miest, ako domov dôchodcov, zdravotnícke stredisko, rodinné domy a niekoľko bytových domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok